Temperaturen stijgen tot ongekende hoogten tijdens laatste twee WK-dagen

Als klapstuk van de vierde dag van het WK beachvolleybal in Apeldoorn versloegen Steven van de Velde en Michiel van Dorsten dinsdagavond de Russen Yaroslav Koshkarev en Dimitri Barsouk. Gesteund door een uitgelaten menigte in het bomvolle WK-stadion op het Apeldoornse Marktplein behield het Nederlandse duo tegen de geslepen opponent in drie sets te nauwer nood de overhand. Met dank niet te vergeten aan een Portugese thuisfluiter die het feest niet wilde bederven.

Tweede set. Stand 19-19. Het Russische koppel Koshkarev-Barsouk scoort. Matchpoint. Na de 17-21 in het eerste bedrijf ligt de zege voor het grijpen. Maar nee hoor. De eerste scheidsrechter uit Portugal herroept de beslissing. In eerste instantie wordt geen punt toegekend. Plotseling krijgen de Nederlanders Van de Velde en Van Dorsten het punt bijgeschreven. Toeschouwers kijken elkaar verbaasd aan. In plaats van 19-20 is het ineens 20-19 voor de thuisploeg. Enkele balwisselingen later halen de Oranjemannen de winst met 22-20 naar zich toe. De toeschouwers in het afgeladen Apeldoornse WK-stadion hoeven nog niet naar huis. The show can continue. The show must go on.

Want een show is het, het WK beachvolleybal. Een zomerkermis op het Marktplein. Eén grote poppenkast. Sponsor Transavia die vliegreisjes weggeeft aan mensen op de tribunes. Dreunende beats. Meisjes in weinig verhullende witte bikini’s die wat met hun billen schudden. Een schreeuwerd met een microfoon die het feest aan elkaar praat. En uitzinnige toeschouwers die opgeblazen stukken groen plastic – uiteraard voorzien van sponsornaam – tegen elkaar slaan alsof hun leven er vanaf hangt. Wie in een willekeurig Nederlands voetbalstadion zo gek doet, riskeert minstens zes jaar stadionverbod.

Tijdens het WK beachvolleybal trekt niemand zich ergens wat van aan. Niemand stoort zich aan hoe idioot volwassen mannen opspringen naast hun angstig toekijkende kinderen. Woensdag en donderdag beleeft de zelfbenoemde volleybalhoofdstad van Nederland haar laatste twee doldwaze WK-dagen. Bij temperaturen die stijgen tot ongekende hoogten. In Apeldoorn kan het kwik oplopen tot 31 graden op de voorlaatste toernooidag en liefst 33 graden op de slotdag van het WK beachvolleybal. Afgaande op hoe bizar menig toeschouwer zich dinsdagavond al gedroeg, liggen zonnesteken nadrukkelijk op de loer… (RK)

Reacties