Ervaren menner uit Den Hoorn na eerste dag NK aan kop in klassement

Onder zeer zonnige, maar winderige weersomstandigheden zette IJsbrand Chardon vrijdag bij het paardenspektakel in Beekbergen alles op alles om zijn 26e titel van Nederlands kampioen vierspannen te veroveren. Hij neemt met een score van 39.46 na de eerste dag van het NK Vierspannen de leiding in het klassement.

Het belooft de komende dagen een spannende strijd te worden, want Koos de Ronde volgt op slechts zeven punten achterstand op de tweede plaats. Theo Timmerman staat op dit moment met een score van 51.44 op brons. Marathonspecialist Koos de Ronde, die in een uitstekende vorm verkeert, zal er zaterdag alles aan doen om de geringe achterstand in te halen. “Ik moet vechten om aan de leiding te blijven”, laat Chardon weten.

Chardon reed pas zijn tweede wedstrijd met het vierspan in deze samenstelling. De menner uit Den Hoorn was laaiend enthousiast over zijn paarden: “Mijn voorspan is een droom, daar wil iedere vierspanrijder mee rijden!”. Normaal rijd ik met vier donkere paarden, maar routinier Darco had vorige week een kleine blessure, waardoor ik moest veranderen”. Chardon koos nu voor Zion en Winston in het voorspan. “Het pakte super uit, want ik win van Chester Weber en wereldkampioen Boyd Exell! Waarschijnlijk ga ik dit span op het EK in Aken ook inzetten,” aldus een zeer tevreden Chardon.

In het internationale klassement gaat Chardon ook nipt aan de leiding. Aartsrivalen Boyd Exell en Chester Weber volgen de menner uit Den Hoorn op de voet met beiden met minder dan een punt afstand.
Vrijdagochtend ging de tweede wedstrijddag van het internationale Paardenspektakel in Beekbergen van start met de dressuur van de Para Equestrian menners en de Gelderse mentalenten. Nieuwkomer Francisca den Elzen won bij de paramenners, Anniek Schuiling zette de beste proef neer bij de ‘Perspectieven.’

De jury beloonde de proef van Den Elzen met haar zevenjarige Welsh ruin Bart Blom met de eerste plaats. De uit Drenthe afkomstige Van Elzen bleef daarmee Aad van Marwijk, Ingmar Veneman, Dinja Steenkamp en de Italiaanse gast Giulio Tronca voor.

Vier Gelderse mentalenten starten dankzij de ondersteuning van de Provincie Gelderland op de terreinen van Riant Equestrian Centre in Beekbergen. De uit Herveld afkomstige Anniek Schuiling maakte in april van dit jaar haar internationale debuut in Ermelo met de 11-jarige ruin Aron waarmee zij flink aan de weg timmert. De 17-jarige menster bleef haar concurrenten in de dressuur nipt voor. Melanie van de Bunt eindigde op de tweede plaats, voor Stefan van der Meijden en Milou Huisman. De onderlinge verschillen zijn zeer gering waardoor het morgen een spannende strijd wordt in de marathon.

Reacties