Vierspanstrijd zorgt voor spectaculaire afsluiting Beekbergens paardenspektakel

Vierspanrijder IJsbrand Chardon heeft zondag in Beekbergen tijdens het NK Vierspannen zijn 26e nationale titel binnengesleept. Koos en Peter de Ronde gingen met het zilver en brons naar huis. Als speciaal blijk van hulde gaven de broers uit Zwartewaal de kersverse kampioen een ‘NK-doop’ in de waterbak…

Leek het zaterdag na de marathon nog dat Chardon op rozen zat met een riante voorsprong, in de vaardigheid maakte de menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn het toch nog even spannend toen hij bij het derde poortje een volte moest rijden. Dit kosttehem niet alleen vijf strafpunten, maar ook nog eens zo’n twaalf seconden aan tijd. Ook op hindernis acht had hij een balletje. Chardon: “Mijn paarden schoten ineens naar rechts, waardoor weet ik niet precies. Wat ik wel wist was dat ik alle zeilen bij moest zetten om binnen de tijd te blijven en mijn nationale titel veilig te stellen. Ik ga natuurlijk niet mijn kampioenschap weggeven.”

Ondanks dat het de 26e keer is, is het voor Chardon geen normaliteit om de titel te winnen! “Koos de Ronde en Theo Timmerman behoren beide bij de top vijf van de wereld en als je daarvan wint, blijft dat een prestatie om trots op te zijn”.

In de internationale strijd moest Chardon de eer laten gaan naar de heersend wereldkampioen Boyd Exell, een Australiër met een Nederlands tintje, omdat hij sinds eind van dit jaar is neergestreken in het Brabantse Valkenswaard.

De Hongaar Martin Hölle kwam zag en overwon bij de enkelspan pony’s. Vanaf het eerste onderdeel, de dressuur, heeft hij de leiding in het klassement gehad en niet meer weggegeven. In de vaardigheid moest hij 0.37 strafpunten incasseren wegens tijdsoverschrijding. Door deze tijdfout van Hölle wist de Nederlandse Tamara Pijl met een foutloze rit de vaardigheid te winnen. Hölles voorsprong na de dressuur en de marathon was echter zo groot dat zijn overwinning in het overall klassement niet in gevaar kwam.

Rodinde Rutjens uit Weert schreef de tweespan pony’s op haar naam. De runner-up, Roger Campbell uit Engeland, stond tot de vaardigheid achter Rutjens in het klassement. In de vaardigheid reed hij echter een foutief parcours , dat uitsluiting tot gevolg had. De tweede plaats was nu voor Henny Tadema.

Bij de paramenners ging de overwinning eveneens naar een Nederlandse aanspanning. Francisca den Elzen nam de leiding na de dressuur, maar tijdens de marathon bleek de aanspanning niet snel en behendig genoeg door de hindernissen te kunnen. Hierdoor nam de Nederlander Ingmar Veneman de leiding over. In de vaardigheid vielen er echter een aantal ballen bij Veneman, waardoor de overwinning naar Francisca den Elzen ging.

De resultaten van de perspectieven na de dressuur lagen niet meer dan één punt uit elkaar, waardoor de kansen voor alle deelnemers aan deze rubriek nog open lagen. Tijdens de marathon nam Melanie van de Bunt de leiding. Haar tweespan pony’s ging het snelste door de hindernissen en ze nam de leiding over in het klassement. In de vaardigheid bleef van de Bunt eveneens foutloos, waardoor ze naar huis ging met de overwinning.

Bron: www.caibeekbergen.nl

Reacties

Cookieinstellingen