GEMAAKT IN APELDOORN MAAK HET MEE op HAPS

GEMAAKT IN APELDOORN MAAK HET MEE op HAPS

Grasduinen naar Grondstoffen

Altijd al eens zelf ijzer willen smeden op Haps en tegelijk zien hoe men in de middeleeuwen ijzer uit erts maakte? Of met boombast touw leren maken, wol leren spinnen of zelf een kommetje maken van leem? En ondertussen zien waar de grondstoffen hiervoor vlakbij vandaan komen? Want wist u dat Orderbos en Berg en Bos vroeger meer een industriegebied dan natuur was?

Op zaterdag 15 augustus is hiervoor door het Erfgoedplatform Apeldoorn een excursie en doe-activiteit georganiseerd onder de naam Grasduinen naar Grondstoffen.

We maken een wandeling met deskundige gidsen door het Orderbos en Park Berg en Bos, langs de voor velen onbekende winplaatsen van grondstoffen als ijzer, leem, hout en wol. We gaan naar plekken waar u anders niet mag komen en u ziet dingen die normaal verborgen zijn. Zo is speciaal voor deze activiteit een deel van een archeologisch onderzochte baksteenoven weer bloot gelegd. Vervolgens gaan we zelf met de grondstoffen aan de slag in het prehistorische Hapsdorp. Daar kunt u ook zien hoe een middeleeuwse ijzeroven gestookt wordt.

De wandeling begint om 10.00 uur bij de grootste ijzerslakkenhoop van Nederland (naast de parkeerplaats bij AV’34 in het Orderbos).

Omstreeks 15.30 uur worden we ook weer op deze plek teruggebracht met een historische bus. De activiteit is geschikt voor jong en oud, mits er een afstand van circa 5 kilometer gewandeld kan worden.

Opgeven is nodig via [email protected].

Wees er snel bij, want er zijn beperkte plaatsen!

Voor meer informatie, en andere activiteiten tijdens Gemaakt in Gelderland en Apeldoorn, kunt u kijken op www.gemaaktingelderland.nl en www.gemaaktinapeldoorn.nl en op Facebook.

Reacties