16 jaar cel voor Rob Z. in hoger beroep

Het hof achtte een hele reeks aan feiten bewezen, waaronder afpersing, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen, betrokkenheid bij het laten ontploffen van een handgranaat, valsheid in geschrifte, witwassen, betrokkenheid bij verschillende brandstichtingen en heling van een gestolen schilderij van Karel Appel.

Het hof veroordeelde Z. ook tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal bijna 700.000 euro aan zijn slachtoffers, waaronder mensen die hij had afgeperst, en verzekeringsmaatschappijen.

Z.’s advocaat Richard van der Weide reageert ,,licht positief” op de uitspraak. ,,Het gaat toch om een hele reeks misdrijven. Maar zestien jaar is en blijft een forse straf.”

In april is Z. ook al veroordeeld tot vier jaar cel voor medeplichtigheid aan een gewelddadige overval op zijn voormalige schoonouders, waarbij hij vanuit de gevangenis betrokken zou zijn geweest.

In de Yellowstonezaak zijn maandag in totaal zeven verdachten veroorzaakt tot gevangenisstraffen, van twaalf maanden voorwaardelijk tot zestien jaar onvoorwaardelijk. In de zaak ging het onder meer om een groot aantal oplichtingen, een moordaanslag, een aanslag met een handgranaat, afpersing en witwassen.

Een van de andere verdachten is voormalig Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg. Het hof acht bewezen dat hij onder meer betrokken was bij de poging tot brandstichting bij een huis van Emile Ratelband, die zelf is vrijgesproken, in 2009 en bij de oplichting van een verzekeringsmaatschappij. Hij is veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Van het hof hoeft hij de cel niet in omdat hij slechts een meeloper geweest zou zijn en omdat hij kampt met psychische en fysieke gezondheidsklachten.

Reacties

Cookieinstellingen