COLUMN TUSSEN BERG EN BOS: Algemeen Dagblad editie Veluwe

Goh, het is me wat. Die arme Wim Kroes. Drie weken voor de start van de competitie in het amateurvoetbal loopt het bij FC Horst nog niet naar behoren. Even ter verduidelijking, voor wie het toevallig niet wist: Wim Kroes is de trainer van FC Horst. De Stentor maakte haar lezers in Apeldoorn hier op attent. Maandagochtend stond in geuren en kleuren in onze lokale krant nieuwe stijl hoe het Wim en zijn mannen verging bij de strijd om de prestigieuze Gerrit van Dam bokaal. Fijn al die aandacht, anders had niemand in Apeldoorn het geweten. Maar afgaande op wat De Stentor mij de laatste weken bij het ontbijt voorschotelt, vrees ik dat het hier niet bij zal blijven en dat ik de komende tijd ongewild veel meer topsport vanuit allerlei Veluwse uithoeken over me uitgestort zal krijgen.

Apeldoornse krantenlezers beginnen de pijnlijke naweeën van de zoveelste bezuinigingsronde bij Uitgever Wegener steeds meer te voelen. De Stentor ging met mínder mensen méér krant maken, zoals het zo uitbundig werd omschreven. Waar dat toe leidt, merkt de lezer inmiddels dagelijks. Je wilt graag geïnformeerd worden over wat zich in Apeldoorn afspeelt en krijgt in plaats daarvan elke ochtend de Apeldoornse editie van het Algemeen Dagblad in de brievenbus. Nou ja, Apeldoornse editie. Het wordt steeds meer een Veluwse editie. Terwijl uitgerekend in de hoofdstad van de Veluwe steeds minder gebeurt, afgaande op de schaarse berichten in de krant. Zeker voor sport- en voetballiefhebbers is het huilen met de pet op. Joh, wat verlang ik terug naar de tijd dat ‘onze’ Apeldoornse Courant nog een echte Apeldoornse krant was.

Nou is het vast en zeker enorm interessant hoe ze in Horst, Hierden of Harderwijk tegen een bal aantrappen. Vooral voor mensen uit Horst, Hierden of Harderwijk zelf dan. Ik geloof het eerlijk gezegd wel. Wat het dagelijkse leven in dat soort contreien zo doet bruisen, is een beetje de ver-van-mijn-bed-show. Niets ten nadele van FC Horst, zaalvoetbalclub Walk Inn Boys uit Nijkerk of de Ermelose korfbaltrots Dindoa, maar waarom valt De Stentor het lezersvolk in Apeldoorn lastig met berichten over zulke clubs? Ik vind dat niet alleen getuigen van minachting voor lezers en abonnees in Apeldoorn, maar vooral voor Apeldoornse sportverenigingen die zelden of nooit in de kolommen van De Stentor opgevoerd worden. Apeldoorns sport- en voetbalnieuws wordt nóg meer weggemoffeld dan voorheen al het geval was.

Ik ben bang dat ik de komende tijd nog wel meer ga horen van Wim Kroes en FC Horst. En zo is het misschien ook best leuk om te weten dat VVOG uit Harderwijk het komend seizoen weer over een eerste zondagelftal beschikt. ‘Onze ‘ Apeldoornse clubs SV Orderbos en Victoria Boys krijgen er in de vijfde klasse H mee te maken. Die mogen binnen afzienbare tijd de confrontatie aangaan tegen een team vol échte en stoere Harderwijker knapen! We hoeven slechts te wachten totdat het voor het eerst misgaat. Afwachten hoe de KNVB dan reageert. En bovenal hoe subsidiegevers en andere betrokken instanties met het beschuldigende vingertje naar anderen wijzen. Joh, dát zijn opzienbarende artikelen. De Stentor pakt er t.z.t. ongetwijfeld groots mee uit. Met een beetje geluk misschien wel met een mooie foto erbij van een welgemikte karatetrap in de nek van een keeper.

Mij zal het worst wezen. Worst, dat rijmt mooi op Horst. Maar zonder gekheid en met alle respect voor FC Horst, VVOG, de NSC Schefczyk en al die andere clubs mooie voetbalclubs uit allerlei idyllische West-Veluwse dorpjes, ik zoek het liever wat dichter bij huis. Men moet het mij maar niet kwalijk nemen, mijn persoonlijke interesse gaat toch meer uit naar wat er in mijn eigen achtertuin gebeurt. Ik wil genieten van vuurwerk bij csv Apeldoorn, WSV of Alexandria. En ik denk niet dat ik de enige ben die er zo over denkt. Volgens mij zijn er genoeg Apeldoorners die niet eens weten waar Horst ligt. Laat staan dat het voorbereidingstoernooi om de Gerrit van Dam bokaal ze iets interesseert, zelfs al staat het ding momenteel bij de Apeldoornse trainer van winnaar NSC Nijkerk thuis op de schoorsteenmantel te pronken. Omgekeerd geldt ongetwijfeld hetzelfde. Ik kan me moeilijk voorstellen dat inwoners van Ermelo zitten te wachten op een verslag van de open dag ergens in het Orderbos, ook al staat er bij het eerste elftal van de betreffende voetbalvereniging dit seizoen een oefenmeester uit Uddel aan het roer. Iemand die hiervoor maandelijks maar liefst 31,95 euro moet aftikken voor een Compleet abonnement zal zich behoorlijk bekocht voelen.

In het eerste weekend van september barst het geweld op de amateurvelden weer los. Wie weinig wil missen, doet er verstandig aan om zelf met grote regelmaat langs de lijn plaats te nemen. Zo blijf je tenminste een beetje op de hoogte. In de Veluwse editie van ons lokale dagblad scoren Apeldoornse clubs en voetballers sowieso nauwelijks meer. Gelukkig blijft Pernelly Bia in Harderwijk. Een hele geruststelling. Maar ondertussen maakt voetbalminnend Apeldoorn zich wel zorgen over de ooglidcorrectie van Andy van der Meijde en delft het Vos Noodstroom toernooi het onderspit tegen de Gerrit van Dam bokaal. Het blijft behelpen. ‘We’ worden ernstig tekort gedaan!

Ik hoop niet dat ze me bij FC Horst kwalijk zullen nemen dat ik de thuiswedstrijden op het fraaie sportpark De Adelaar zal overslaan, maar ik hoop voor Wim Kroes en zijn mannen dat het allemaal goed komt. Ik wens FC Horst veel succes in het nieuwe seizoen. Ik kijk al vol spanning uit naar de kampioensbijlage in De Stentor.

RK

Reacties