Routers kunnen brandgevaar opleveren, hou ze stofvrij

APELDOORN – De brand in een flat aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn vorige week zondag, is waarschijnlijk ontstaan door een elektrische storing in de router. Dat meldt de brandweer. Het is niet de eerste keer dat zo’n oververhit apparaat de oorzaak is van brand, aldus de brandweer.

Een router is het kastje dat internet verbindt met het computernetwerk.

Bij normaal gebruik kan dergelijke apparatuur vaak al flink warm worden, zegt de brandweer. ‘Uit andere brandonderzoeken komt dan ook het advies om deze apparaten vrij te houden van bijvoorbeeld gordijnen en kastjes waarin deze apparatuur vaak staat. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende ruimte is zodat de warmte kan ontsnappen.’

De brandweer adviseert verder om apparatuur als routers, modems, satellietontvangers en kastjes voor digitale televisie stofvrij te houden en er niets bovenop te leggen.

‘Haal de stekker uit het stopcontact’

Robert Spijkerman, woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, vertelde op Radio Gelderland hoe dit soort apparatuur veilig gebruikt kan worden.

Bij de brand in het flatgebouw aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn is niemand gewond geraakt. De bewoners waren op vakantie, toen de brand uitbrak. De brandweer adviseert vakantiegangers om de stekker uit het stopcontact te trekken van dit soort apparatuur. Bovendien verbruikt dit soort apparatuur veel stroom.

Reacties