[Video} Demonstraties bij de Gouden Koets, in welke vorm dan ook, worden niet getolereerd door Paleis Het Loo

https://www.youtube.com/watch?v=6rn078jWNwY

Demonstraties bij de Gouden Koets, in welke vorm dan ook, worden niet getolereerd door Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat heeft de directie besloten, meldt de regionale krant De Stentor vandaag, woensdag 2 september 2015.

Een poging van een actiegroepje om te demonstreren werd afgelopen zaterdag in de kiem gesmoord. Een filmpje van actiegroep De Grauwe Koets daarvan is te zien op YouTube.

Met de slogan ‘Weg met racisme, weg met de Gouden Koets’ protesteert de actiegroep tegen een paneel op de koets met afbeeldingen die racistisch zouden zijn.

De actievoerders werden zaterdag uit het koninklijke stallencomplex van Het Loo gezet, omdat ze de orde verstoorden.

De actiegroep houdt komende zaterdag samen met een andere groep (Doorbraak) op het Amsterdamse Museumplein een demonstratie tegen de Gouden Koets, vanwege dat paneel met afbeeldingen die racistisch zouden zijn en het koloniale verleden zouden verheerlijken, bericht het AD.

Op Het Loo wilden de leden zich bij de koets laten fotograferen met teksten als ‘bloedgeld & koloniaal geweld’. Bij Paleis Het Loo is de zijde van het paneel overigens niet zichtbaar.

De Gouden Koets is sinds 27 augustus te zien in Apeldoorn. Wegens grote publieke belangstelling besloot Het Loo het rijtuig tot en met komende zondag te houden.Het paleis wilde niet reageren.

Reacties