Volleybaldames ‘NEUZEN STAAN ALLEMAAL DEZELFDE KANT OP’

‘NEUZEN STAAN ALLEMAAL DEZELFDE KANT OP’

De Nederlandse volleybalsters beginnen over drie dagen aan het EK in eigen land. Helden (Robert Prins) Online bezocht de persconferentie in Apeldoorn en sprak daar met aanvoerster Maret Balkestein-Grothues.

Maret, nog drie dagen tot het Europees kampioenschap. Ben je al gespannen?
“De spanning begint nu toch wel een beetje te komen, ha. Gezonde spanning, hoor. Hier hebben we vijf en halve maand naar uitgekeken. Ik heb er veel zin in, kan niet wachten tot het begint.”

In de voorbereiding speelden jullie drie keer tegen Brazilië. Hoe kijk je terug op deze duels?
“Het was goed voor het team dat we nog wat wedstrijdritme hebben opgedaan. Daarnaast was het ook erg leerzaam. Brazilië is natuurlijk de olympisch kampioen. We hebben goed gespeeld, maar ook periodes gehad waarin het een stuk minder was. Het moet nog wat stabieler bij ons.”

‘Het zal zeker niet makkelijk worden, maar met deze groep meiden kunnen er mooie dingen gebeuren

Jullie gaan voor een medaille. Is dat een realistisch doel?
“Dat denk ik wel. Als je van tevoren de lijst bekijkt, zie je dat zeven of acht landen Europees kampioen kunnen worden. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar met deze groep meiden kunnen er mooie dingen gebeuren.”

Hoe belangrijk is dit toernooi met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar?
“Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog niet echt met de Olympische Spelen bezig ben. Dit EK is gewoon heel belangrijk. Twintig jaar geleden vond het toernooi voor het laatst in eigen land plaats. Toen werd een gouden medaille gewonnen. Het zou mooi zijn als we ook op dit toernooi een mooie prestatie kunnen neerzetten.”

‘Het Nederlandse publiek kan net de factor zijn waardoor wij in een flow komen, vleugels krijgen

Tijdens de oefenwedstrijden zaten er al heel veel fans op de tribune. Wat verwacht je van de sfeer tijdens het EK?
“Ik vond het geweldig om te zien dat er zoveel mensen kwamen kijken bij deze vriendschappelijke duels. De eerste wedstrijd in Rotterdam moest om zes uur beginnen, maar door wat problemen begonnen we uiteindelijk pas om negen uur. De meeste supporters bleven zitten, dat was mooi om te zien. We hebben dit jaar het WK beachvolleybal in eigen land gehad. De sfeer was daar fantastisch. Tijdens dit EK verwacht ik ongeveer hetzelfde. We moeten er ons voordeel uithalen. Het Nederlandse publiek kan net de factor zijn waardoor wij in een flow komen, vleugels krijgen. Een lastige wedstrijd zouden we door hun steun net in ons voordeel kunnen beslissen.”

Hoe is de sfeer in de groep?
“Erg goed. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op, werken heel fijn met elkaar samen. Een land als Rusland heeft twee sterspeelsters, die het hele team moeten dragen. Dat hebben wij niet. Wij moeten het hebben van het collectief.”

 

Bron: Helden (Robert Prins) Online

Cookieinstellingen