Groot herstelplan brengt Apeldoornse beken terug in oude glorie

APELDOORN – De Bekenstichting geeft belangstellenden de gelegenheid  om  de eerste resultaten van het omvangrijke beekherstel plan in Apeldoorn te bekijken.  Op zaterdag 10 oktober  is er namelijk een interessante excursie georganiseerd naar de Orderbeek, de Beek in het Orderveen, de Eendrachtspreng, de Ugchelse beek, de Winkewijert en de Grift . Vrijwilligers van de Stichting begeleiden de excursie en geven uitleg.

Onder de titel Waterplan Apeldoorn ging in 2005 een omvangrijk herstelplan van start voor maar liefst 14 Apeldoornse beken over een afstand van ruim  40 kilometer.  Samen met het Waterschap Vallei en Veluwe en de provincie Gelderland werd geld vrij gemaakt voor dit ambitieuze project.  Na tien jaar werk is er al  veel resultaat te bewonderen tijdens de excursie.

Apeldoorn dankt een deel van zijn historie en welvaart aan de vele beeklopen die helder water leverden voor wasserijen en waterkracht om allerlei andere werkzaamheden te vervullen zoals het malen van granen, het maken van papier en het  bewerken van koper. Na de industrialisatie raakten de beken en sprengen in verval en was  het gebruik als riool hun lot. In de loop van de jaren  zestig  en zeventig  werden veel beken gedempt of onder straatniveau gebracht en  daar was niemand rouwig om.

“Maar tijden veranderen”, zegt Ruud Lorwa van de Bekenstichting. “Het historisch besef  over de belangrijke rol van beken is toegenomen. Er wordt tegenwoordig onderkend dat ze van groot  belang zijn voor de identiteit van Apeldoorn. “  Een andere verandering in de laatste decennia  noemt hij  de bewustwording van het belang van een schoner milieu. “Daardoor is de waterkwaliteit sterk verbeterd. Beken hoeven niet meer weggestopt te worden want ze herbergen weer schoon Veluws water.  Een deel van de beken is inmiddels weer in beeld en dat doet  recht aan de  unieke situatie van Apeldoorn waar zoveel historie bestaat rond deze waterlopen, aldus een  enthousiaste Lorwa.

Het plan om de beken weer in oude luister te herstellen ging bijna tien jaar geleden van start en inmiddels zijn er al veel mooie resultaten zichtbaar.  In de  beekzones wordt ruimte gecreëerd voor overtollig grondwater, voor regenwater, ecologie, cultuurhistorie en recreatie. Een grote ambitie en de Bekenstichting zal uitgebreid ingaan op al deze aspecten. De gemeente  Apeldoorn geeft uitleg tijdens het  informatie uurtje in Wijkcentrum Orca aan de Germanenlaan 360. Daarna gaan de vrijwilligers van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken met de deelnemers op stap langs de beken. Programma inloop vanaf 13.15 uur; Presentatie van Mevr. H. Rossingh en T. Straatsma van de gemeente Apeldoorn. Daarna in 2 groepen excursie. Einde 16.30-17.00 uur. Er is slechts plek voor 45 belangstellen, dus snel opgeven is  aan te raden, uiterlijk tot donderdag 8 oktober 10.00 uur via [email protected] of tel: 0578-631459,  Mevr. Zwier Hottinga

Reacties

Cookieinstellingen