Openingsconcert Young Pianists Festival door NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en twee topsolisten

Openingsconcert Young Pianists Festival door NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en twee topsolisten

Van 12 t/m 22 november 2015 organiseert de Young Pianist Foundation voor de tweede keer het Young Pianists Festival Amsterdam, dat – geënt op het klavier – verder gaat dan uitsluitend de klassieke muziek. Het feestelijke openingsconcert op donderdag 12 november 2015 brengt de wereldpremière van het nieuwe pianoconcert van de Nederlandse componist Elmer Schönberger i.s.m. het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) o.l.v. Etienne Siebens.

Het publieksprogramma van het Young Pianists Festival Amsterdam biedt een reis door de geschiedenis van de piano, van de pianoforte tot en met het keyboard. In het kader van het festival vindt vanaf 6 november tevens voor de zesde keer de voortaan tweejaarlijkse YPF Piano Competition plaats, het meest vooraanstaande klassieke pianoconcours voor jong talent in Nederland. Dit alles speelt zich af in het Conservatorium, het Bimhuis en het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. 

Wereldpremière | Speciaal voor het Young Pianists Festival componeerde de Nederlandse componist Elmer Schönberger een nieuw pianoconcert. De Spaanse meesterpianiste Rosalía Gómez Lasheras brengt het deze avond in première. Ze won in 2013 de YPF Piano Competition. Daarnaast speelt de Russische meesterpianist Boris Berman het prachtige Capriccio voor de linkerhand van de Tsjechische componist Leoš Janáček.

Janáček schreef deze compositie voor de linkerhand in 1926, geïnspireerd door pianist Otakar Hollman die zijn rechterhand verloor in de Eerste Wereldoorlog. De andere stukken op het programma komen allemaal uit ruwweg dezelfde periode; het interbellum was een vruchtbare tijd voor de meest prachtige muziek.
Dit concert wordt uitgezonden via een webcast van AVROTROS en Cultura.

Openingsconcert Young Pianists Festival (12-22 december 2015)
Donderdag 12 november | Muziekgebouw aan ’t IJ | 20.15 uur

Sergej Prokofjev American Overture
Ruth Crawford Seeger Music for small orchestra
Elmer Schönberger Ghosting Pantaleon (wereldpremière)
Leoš Janáček Capriccio voor de linkerhand en blazers
Silvestra Revueltas Homenaje a Federico García Lorca

Rosalie Gómez Lasheras en Boris Berman (piano), NJO (Nationaal Jeugd Orkest) o.l.v. Etienne Siebens

NJO: talent in concert | Het NJO organiseert jaarlijks enkele grote en vele kleinere projecten waarin jong muzikaal toptalent de hoofdrol speelt. Voor de concerten van de NJO Muziekzomer werken internationale musici met bekende coaches, dirigenten en solisten maar ook in ensemblevorm aan een breed scala van klassieke muziek. Daarnaast organiseert het NJO elke januari een Wintertournee waarin de meest getalenteerde Nederlandse en Vlaamse conservatoriumstudenten een groot orkestwerk uitvoeren, altijd onder leiding van een befaamd dirigent.

Reacties