Leer nu reanimeren en steun Serious Request 2015

Foto: Apeldoorn Nieuws

Een kwart van alle Nederlanders kan reanimeren. Dat betekent dat ruim 12,5 miljoen mensen niet weet wat te doen bij een hartstilstand. Wat kunt u doen als uw partner, familielid, collega, buurman of iemand op straat onwel wordt? Het moeten toekijken en niet kunnen helpen is voor veel mensen een nachtmerrie. Dat horen we regelmatig van mensen die zich aanmelden voor een cursus. “Had ik maar…” Iets wat niemand graag wil zeggen.

Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting hebben elke week driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en het gebruik van een AED binnen zes minuten na een hartstilstand kan de overlevingskans van het slachtoffer tot 50 procent vergroten. Nog voor de feestdagen is er een unieke gelegenheid om te leren reanimeren. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 december organiseert de afdeling Apeldoorn van het Rode Kruis namelijk voor de tweede keer een reanimatiemarathon. 30 uur lang worden er dan reanimatiecursussen gegeven aan tientallen of zelfs honderden cursisten. In slechts 4 uur tijd kan iedereen de belangrijkste levensreddende handelingen leren.

Reanimeren voor het goede doel

“Let their hearts beat!” is het motto van de reanimatiemarathon. Normaal kost een reanimatiecursus 50 euro, maar deelname aan de reanimatiemarathon is gratis. In plaats daarvan wordt de deelnemers gevraagd geld te doneren voor de actie Serious Request. De bijdrage aan Serious Request komt dit jaar ten goede aan de generatie van de toekomst in oorlog- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden op plekken als Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Westelijke Jordaanoever/Gazastrook. Zij zijn de stille slachtoffers. Het Rode Kruis helpt deze jongeren met scholing, beroepstraining, traumaverwerking en voorziet hen in hun levensonderhoud.

Tijdens de reanimatiemarathon krijgt u les van een erkend instructeur. U ontvangt een lesboekje en bij goed gevolg een officieel certificaat erkend door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) wat 2 jaar geldig is. In de cursus leert u hoe u een hartstilstand kunt herkennen, hoe u moet reanimeren en hoe u een AED moet aansluiten en bedienen. De marathon wordt gehouden op 18 en 19 december 2015 in het Gymnasium aan de Kastanjelaan in Apeldoorn. Opgeven kan via www.rodekruis.nl/apeldoorn.

Omdat er gedurende 30 uur doorlopend cursussen worden gegeven is er ook plek voor groepen. Dus ook als u het jaar met collega’s, vrienden of ploeggenoten nuttig en leerzaam wilt afsluiten bent u van harte welkom! Ook bestaan er mogelijkheden om speciale cursussen baby- en kinderreanimatie of herhalingslessen te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen