Jomard Dirki, de man achter de schilderijen bij Serious Request

De 47- jarige, vriendelijke Jomard Dirki vertelt samen met zijn zoon Cherko zijn verhaal. In Syrië was hij een welgesteld man, 2 huizen en een zwembad erbij. Zijn gezin en hij hadden een goed bestaan en Jomard genoot van zijn drukke baan in de engineering.  Naast zijn werk gaf hij zich helemaal over aan het schilderen en schaken. Hij deed dat niet onverdienstelijk, hij heeft schilderijen verkocht in Amerika, de Emiraten, Qatar, Koeweit, Libanon en Duitsland. Schaken deed hij op topniveau.

De vlucht

Helaas kwam de oorlog steeds dichterbij en werd het leven steeds moeilijker en gevaarlijker. Met achterlating van alles wat ze bezaten zijn ze gevlucht. Er was zelfs geen tijd voor papieren. Dat leverde enorme moeilijkheden op toen het gezin uit elkaar viel. Zonder papieren geen visum, geen visum geen gezinshereniging. Dat was 3 jaar geleden. Hij moest opnieuw op de vlucht voor het oorlogsgeweld.

Jomard vond zijn zoon Cherko samen met zijn verloofde Hiba terug in Turkije. Jomard en Cherko zijn, net als vele anderen, in een klein rubberbootje de Middellandse Zee overgestoken. Jomard heeft zijn vrouw en dochter nu 3 jaar niet gezien. Zij wonen onder moeilijke omstandigheden in Qatar.

Apeldoorn

Hij weet eigenlijk niet zo goed wat hem hier overkomt. Zoveel vriendelijkheid, zoveel goedheid, zoveel mensen die hun hart laten spreken. De vijandigheid en de harteloosheid in andere landen staat daarmee in schril contrast. Hij verbaast zich nog dagelijks over al die vriendelijke, glimlachende mensen in Apeldoorn en een systeem dat niet door en door corrupt is.

Serious Request

Ontheemd voelt hij zich niet.  Hij voelt zich hier thuis en spreekt dat tijdens het gesprek ook meermalen uit. Zijn dankbaarheid wil hij duidelijk maken door het ter beschikking stellen van zijn schilderijen aan Serious Request. De opbrengst daarvan wordt besteed aan jongeren in oorlogsgebied. Zijn zoon Cherko en zijn verloofde Hiba herinneren hem aan de jongeren die het oorlogsgebied niet kunnen verlaten. Zijn opluchting, dat zij nu hier in veiligheid zijn en kunnen gaan bouwen aan een toekomst, is groot. Ze hoeven geen spullen. Als ze elkaar maar hebben en gezond zijn.

Experience Centre

Het is zijn zoon die Royal Talens ontdekte op één van zijn vele wandelingen. Er is niet veel te doen voor de mannen in de noodopvang, en Cherko gaat daarom veel wandelen. Cherko maakte zijn vader attent op het Experience Centre van Royal Talens. Daar heeft Jomard Daniël Sas leren kennen. De manager van het Experience Centre. Daniël, getroffen door het verhaal van Jomard, stelde hem de middelen om te schilderen ter beschikking. Hij is er nu bijna dagelijks te vinden en het idee om zijn schilderijen ter beschikking te stellen aan Serious Request werd daar geboren. Jomard is Daniël erg dankbaar, voor zijn hulp en het feit dat hij hem zo stimuleert. Hij kan het bijna niet bevatten wat er nu allemaal gebeurt. Het schilderen. De veiling van de schilderijen, interviews, televisie, het kan niet op. Het geeft hoop op een goede toekomst. Mèt vrouw en dochter. Zonder hen is zijn geluk nog niet compleet.

Koningshuis

Dankbaar is hij ook dat Nederland hen wilden verwelkomen als vluchteling. Die dankbaarheid heeft hij vastgelegd in de portretten van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Zijn grote wens is, dat hij ooit zelf deze portretten aan hen mag overhandigen.

Thuis

Goed met elkaar omgaan, contact maken met anderen, hij kan het niet genoeg benadrukken. In Apeldoorn voelt hij zich op zijn plaats.

 

Reacties

Cookieinstellingen