Onthulling van het kunstwerk Prinsengang

Foto: KunstwerkT

De Prinsengang, Apeldoorn, een historische verbinding die als inspiratiebron fungeerde voor een hedendaags kunstenaar.

Verborgen plek

Verborgen liggende plekken heeft iedere stad. Apeldoorn ook. Midden in het centrum. Maar vrijwel niemand kent het bestaan. Je loopt er zomaar aan voorbij, omdat de plek je niet opvalt.

De Prinsengang is zo’n plek. Deze steeg verbindt de Deventerstraat met het Raadhuisplein. Toen de steeg nog geen steeg was maar een pad tussen tuinen, was het de geëigende route voor stadhouders, prinsen en prinsessen om naar de Mariakerk te gaan, die op het huidige Raadhuisplein heeft gestaan. Dat pad werd later een steeg en die is er nog steeds. En door die steeg lopend, kom je in een kaarsrechte lijn vanaf Café Het Oude Huis uit bij restaurant Jules Verne. Slechts weinigen doen dat, maar het kan.

Prinsengang in de Prinsengang

Om deze historische verbinding weer tot een echt onderdeel van het centrum te maken, is een kunstwerk ontworpen door Bas Fontein. Dit kunstwerk, Prinsengang in de Prinsengang, is gemaakt in opdracht van Comité KunstwerkT, een initiatief van Rik Klinkhamer, Gerard Zwerus en Adèle Reiss.

Bas Fontein liet zich voor zijn kunstwerk inspireren door de minder formele uitleg van de naam Prinsengang. Deze zou vernoemd zijn naar Prins Hendrik, die veelvuldig van de steeg gebruik zou hebben gemaakt om via de achterdeur café Het Oude Huis te bereiken, om daar een borreltje te drinken.

Onthulling van het kunstwerk

Prinsengang

door Detlev Cziesso

op Driekoningen 6 januari

om 17.30 uur

Plaats: Prinsengang.

Een inspirerender begin van een nieuwjaar voor de Kunst en Apeldoorn kun je je niet wensen. Iedereen is welkom.

PS: Ontvangst vanaf 19.40 uur bij Jules Verne, Raadhuisplein, waar na de onthulling een drankje en hapje klaar staan. En wie daar de behoefte toe voelt kan de hele verdere avond de kaarsrechte lijn bewandelen tussen Jules Verne en Café Het Oude Huis. De geschiedenis vermeldt helaas niet of dit voor Prins Hendrik ook heeft gegolden. Er wordt gefluisterd…

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen