Alles over vuurwerk, carbid en het afsteken ervan.

Dit moet je weten als je tussen de 12 en de 18 jaar bent en vuurwerk of carbid wilt afsteken. In je gemeente gelden regels die het gemeentebestuur in overleg met de politie heeft opgesteld.

Leeftijdsgrens

Kopen van vuurwerk kan je doen als je 12 jaar bent geworden. Je mag nog niet alles kopen. Als je niet goed weet, wat je wel of niet mag kopen is dit een handige regel:  als wat je wilt kopen het hele jaar door in de winkel ligt, dan mag je het kopen. Het is dus niet gek als de verkoper naar je leeftijd vraagt als je met een pakket bij de kassa staat! Net als bij sigaretten en drank kan en mag een verkoper dus weigeren je iets te verkopen!

Regels

Vuurwerk mag je alleen afsteken op 31 januari  van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Als je ervoor of erna vuurwerk afsteekt en je wordt betrapt, krijg je straf. Als je jonger bent dan 18 jaar dan moet je naar bureau Halt. Zij bepalen hoe je straf er uit ziet, wanneer je die moet komen doen en hoelang, een leerstraf heet dat.

Bij een leerstraf heb je onder andere een gesprek met een medewerker van HALT. Je ouders zijn er ook bij. Als je een slachtoffer hebt gemaakt moet je excuses maken.

Voor illegaal vuurwerk zijn de regels weer anders. Je straf kan flink oplopen.

Vuurwerkbommen

Het maken van een bom is strafbaar. Dat geldt dus ook voor vuurwerkbommen, ook al wil je alleen maar een ‘mooie grote knal’, je krijgt een forse straf als je een vuurwerkbom gemaakt hebt, bij je hebt, aan een ander geeft of afsteekt!

De officier van justitie bepaalt wat er met je gebeurt en niet bureau Halt. Het kan wel dat de OvJ je naar Halt stuurt, dan beslist bureau Halt alsnog wat er met je gebeurt.

Je loopt grote risico’s bij het maken, vervoeren of afsteken van een vuurwerkbom. Niet alleen jij loopt die risico’s, ook de mensen om je heen.

Als je schade aan anderen of dingen hebt veroorzaakt wordt je straf hoger, dat is logisch.

Het OM eist sinds 2011 hogere straffen voor het maken en laten ontploffen van vuurwerkbommen. Dit is een misdrijf en vuurwerkbommenmakers komen na veroordeling in het Justitieel Documentatie Register. Dit betekent dat zij vanaf dat moment een strafblad hebben. Bovendien kunnen zij een gevangenisstraf krijgen. De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de richtlijn vuurwerkdelicten.

Taakstraffen

  • Vanaf 60 uur voor het maken van een vuurwerkbom.
  • Vanaf 60 uur voor het in bezit hebben van een vuurwerkbom.
  • Vanaf 65 uur voor geven van een vuurwerkbom aan iemand anders.
  • Vanaf 70 uur voor het afsteken van een vuurwerkbom.

Is carbid vuurwerk?

Carbid is geen vuurwerk maar het knalt wel! In het noorden en oosten van Nederland is carbidschieten met melkbussen een traditie rondom oud & nieuw. Carbidschieten is niet zonder risico’s, want de bus kan in bepaalde gevallen hard uit elkaar knallen. Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit, dat betekent dat er andere regels zijn. Deze regels verschillen vaak per gemeente.

Bij een eerste keer krijgt de overtreder direct een boete van 75 euro. Knallen in de buurt van een verzorgingstehuis of bij een dierenweitje kan het bedrag verhogen.

Ontstaat er door het carbidschieten een gevaarlijke situatie of brand, dan wijkt de politie van de lik-op-stukprocedure af en maakt zij proces-verbaal op.

Carbid zelf is niet verboden, het is ook geen vuurwerk. Maar ook hier gelden regels voor! Als je die overtreedt bepaald meestal de OvJ wat er met je gebeurt.

De regels voor het afschieten van carbid

Het schieten met carbid (en vuurwerk) in de gemeente Apeldoorn is uitsluitend toegestaan tijdens de jaarwisseling, van 31 december 10.00 uur tot 02.00 uur ’s nachts (1 januari).

Carbid schieten is alleen toegestaan buiten de bebouwde kom, maar niet in stiltegebieden. Er mag geen carbid worden geschoten binnen de bebouwde kom, maar ook niet in de directe nabijheid van verzorgingscentra, dierenpensions en vogelbeschermingsgebieden. De inhoud van een melkbus of opslagvat mag maximaal 30 liter zijn. Het gebruik van een metalen busdeksel is verboden. Schieten mag alleen in aanwezigheid van meerderjarigen. De vrije schietrichting (het schootveld) bedraagt minimaal 75 m.

Politie, brandweer en gemeentelijke toezichthouders controleren of aan
deze regels voldaan wordt in het kader van de veiligheid.

Bronnen: vraaghetdepolitie en gemeente apeldoorn en bureau Halt

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen