PCBS Koningin Emma, de brand

Foto: Esther Dekker

Op oudejaarsdag is er een brand uitgebroken in de Koningin Emmaschool aan de Thorbeckestraat.

Vuurwerk

De brand is ontstaan door ondoordacht handelen van een 12-jarige. Nadat het kind met vriendjes op het dak is geklommen heeft het wat vuurwerk in een ontluchtingskanaal naar binnen gegooid. Het kopieerapparaat dat onder het kanaal stond in de kopieerruimte is daardoor in brand gevlogen. Als gevolg daarvan is er in de school een enorme rook- en roetschade ontstaan. De vader van het kind had zich gemeld. Er is besloten het kind niet te vervolgen. Er is geen sprake van opzet. De verzekering gaat zich over de kwestie buigen.

Ondertussen kan er geen gebruik worden gemaakt van de school en de inventaris. Een ramp. Wat er aan de andere kant van de ramen zo gewoon uitziet is, is in werkelijkheid zwaar beschadigd.

Schoonmaken

De schoonmaak van ruimten die door rook- en roet beschadigd zijn, vergt meer inzet dan een stevig sopje met een doekje. De middelen uit de supermarkt zijn ontoereikend. Om die reden moet een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld.

Roet is fijner dan fijn stof, voor fijn stof zijn er wel normen maar voor roet (nog) niet, dat is vreemd omdat roet de gevaarlijkste luchtvervuiler is. Het bindt ook zware metalen aan zich. Roet op zichzelf en die zware metalen zijn ernstige ziekteverwekkers. Het roet kan, omdat het zo klein is, overal indringen. Zelfs als je aan een ruimte niets ziet kan het ernstig vervuild/beschadigd zijn door rook en roetschade.

De schoonmaak is niet alleen maar een schoonmaak. De plafondplaten moeten allemaal worden vervangen en ventilatiekanalen geveegd, dan wordt nog al het binnenwerk op specialistische wijze gereinigd. Er komen specialisten kijken om te bepalen wat wel en wat niet moet worden afgevoerd. Verder moet de brandlucht uit de school, een brand blijf je lang ruiken!

Voorbereidingen

Als het goed is gaat de schoonmaak deze week beginnen. De kinderen hebben een extra week vrij, zodat de leerkrachten de tijd krijgen om alles voor te bereiden als volgende de week de school weer begint, maar dan in het schoolgebouw van basisschool De Gong aan de Marenargaarde. De leerkrachten hebben het net als de kinderen niet gemakkelijk. Ook zij zijn geschrokken van het gebeuren en zijn heel erg druk om alles in orde te krijgen en te maken op de nieuwe, tijdelijke locatie. Omdat er niks mee verhuisd kan worden, moet alles of nieuw bestelt, uitgepakt, en verdeeld worden, of geleend worden van misschien wel meerdere andere basisscholen die in hun magazijn nog wat setjes hebben liggen van dezelfde leerlijn. Misschien moeten er enkele kinderen tijdelijk boeken delen en dat is geen ideale situatie. De leerkrachten missen straks hun eigen vertrouwde hulpmiddelen, veel spullen zien ze straks niet terug en de verzekering dekt niet alles. Er zullen op die wijze ‘gaten’ vallen die ze anders moeten gaan oplossen.

Kinderen

Terwijl de leerkrachten misschien wel dubbele dagen draaien, maken de kinderen zich zorgen om de inhoud van hun laatjes. Hoe het nou moet met hun favoriete pen, het vergeten vriendenboekje, of de gymtas die per ongeluk is blijven hangen voor de vakantie. Een kind vertelt: ‘Gelukkig had ik mijn map thuis.’ Misschien is het wel de map met de topografietoetsen, of de dictees, hij is er erg blij mee! Het is toch ‘school’. Wat ook fijn is, dat ze nog een weekje langer in bed kunnen blijven liggen ‘s morgens. Maar dat is dan wel. Of ze de inhoud van hun laatjes nog terugzien is onzeker.

Busvervoer

Wat vaststaat is, dat veel kinderen van de school voorlopig niet zelfstandig naar school kunnen. De Gong ligt in de Maten, een andere wijk. Daar ga je niet zomaar naar toe, er moet veel geregeld worden. Het bestuur doet wat het kan, er zijn bussen geregeld die de kinderen dagelijks naar school zullen brengen en halen. In de bus is ook leuk maar zelf naar je eigen vertrouwde gebouw lopen zoals het was voor de vakantie, dat heeft toch sterk de voorkeur van de kinderen, zo laat ik mij vertellen.

De ouders zijn zeer tevreden over de communicatie tussen de school en de ouders. Ze worden steeds goed en snel van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gebracht. Het is goed zo.

Het zal wennen zijn voor iedereen, hopelijk mogen ze weer snel naar hun eigen schoolgebouw en plein.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen