Vreemd geluid ook in Apeldoorn

Volop in het nieuws de laatste dagen, meldingen van vreemde geluiden die werden genomen in Nederland, zo ook in Apeldoorn! Laurence de Wilde hoorde een onverklaarbaar geluid, nam het op en plaatste het filmpje op youtube.

Youtube

Op YouTube zijn er volop filmpjes te bekijken van verontruste wereldburgers die een vreemd geluid hebben waargenomen. Voer voor complotters die direct met: ‘Het is HAARP!’ reageren, anderen weten zeker dat het eind der tijden nabij is en middels de geluiden wordt aangekondigd.

Sommige mensen reageren op dergelijke berichtgeving enthousiast en starten onmiddellijk een crowdfunding om de oorzaak te achterhalen. Navraag doen naar de besteding van de binnen gekomen gelden heb ik voor later in het jaar op de agenda gezet!

Grappige verklaringen vind je ook: ‘het is een ufo met een lekke uitlaat!’ of ‘Het zijn de marsmannetjes’.

Oorzaak

De oorzaak is inmiddels achterhaald en blijkt minder spectaculair dan misschien wel stiekem gehoopt! Niks aliens, geen enge operaties van uw overheid of louche acties als het monteren van een geluid onder een filmpje dat even snel bij de voordeur is geschoten.

Er is een hele aardse verklaring voor, geofysicus Lennart de Groot van de Universiteit Utrecht legde dit eerder al aan Editie.nl uit

Geluid

De geluiden worden het vaakst in de avond en nachtelijke uren gehoord. Geluid, dat zijn trillingen in de lucht. Die trillingen kunnen rare dingen doen, enkele voorbeelden;  ze kunnen zich bij grote druk ophopen, zich rond een obstakel buigen of terugketsen tegen een vaste wand (echo) of afbuigen van de aarde.

Temperatuur heeft invloed op hoe de geluidsgolven, de trillingen, zich verplaatsen. Als de lucht afkoelt en de normale daggeluiden verminderen door het wegvallen van woon- werkverkeer bijvoorbeeld, ervaar je bovendien misschien geluid anders, het valt beter op maar ook kun je geluiden horen van misschien wel kilometers verderop. Die hoor je dan niet zoals je ze hoort als je naast de bron staat maar zij komen iets vervormd bij je binnen (afstand). Omdat je de bron van het geluid niet kent kan je dat geluid ook niet plaatsen. Ziedaar, het complot is geboren of de eindtijd is ingezet…..

De waarnemingen zijn dus echt, alleen de oorzaak is niet buiten- of bovenaards!

bronnen, Editie.nl, metronieuws en Wikipedia

 

Reacties

Cookieinstellingen