Demonstratie Pegida rustig verlopen.

In het Beekpark waren enkele honderden demonstranten aanwezig om hun ongenoegen over het asielbeleid en wat zij noemen de islamisering van onze samenleving te uiten. Zij hadden daarvoor toestemming gekregen van de burgemeester.

De demonstratie werd georganiseerd door Pegida Nederland. Na enkele toespraken werd de protestmars gelopen. De organisatie benadrukte de demonstranten voor ze op weg gingen nogmaals dat zij goed moesten luisteren naar aanwijzingen van de politie. De route liep via de Vosselmanstraat, Loolaan, Soerenseweg, Koning Lodewijklaan, Sprengenweg, om weer terug te keren op het beginpunt het Beekpark.

Politie

Er was veel politie op de been om het protest in goede banen te leiden en rellen te voorkomen. Af en toe was het nodig om op te treden tegen provocerend gedrag. Zo werd een jongeman middels een tik bijgebracht dat hij zich diende te gedragen. Dat was daarna dan ook geen probleem meer.

De mars trok niet alleen aanhangers maar ook mensen die opriepen tot verdraagzaamheid. Op de route was menig lantaarnpaal vooraf bestickerd door zowel AFA als Pegida aanhang. Onderweg probeerden een paar kleine groepjes tegenstanders van de demonstratie zich te mengen in de mars. Deze pogingen werden onmiddellijk in de kiem gesmoord al dan niet met behulp van de politiepaarden. Er werd ook toezicht gehouden vanuit de lucht waardoor de politie snel op ontwikkelingen kon reageren.

Schoonmaakactie

Onder andere de fractievoorzitters van Groen Links, de Partij voor de dieren en de PvdA veegden de straat schoon met water en bezems toen de demonstranten op de Koning Lodewijklaan gepasseerd was. Wat de mevrouw met afgeplakte mond in de protestmars duidelijk wilde maken is onbekend. Diverse omstanders stonden de demonstratie met gemengde gevoelens gade te slaan. Stemmingmakerij en  vreemdelingenhaat, dat is wat zij ervan vonden. Er zijn uiteindelijk 4 personen aangehouden. 3 daarvan omdat zij zich niet wilden identificeren en 1 persoon wegens het mishandelen van een fotografe.

De AFA had toestemming voor een tegendemonstratie op het stationsplein, hier waren een man of 12 aanwezig. .

Rustig

Grote incidenten of ongeregeldheden hebben zich niet voorgedaan. Beide demonstraties zijn relatief rustig verlopen.

 

Reacties