Diefstal is een zaak van ons allemaal, registreren de uwe!

In Nederland zijn er meer fietsen dan inwoners. Er zijn 19 miljoen fietsen en nog heel even dan zijn er 17 miljoen inwoners.

We fietsen dan ook heel wat af in Nederland. We staan bekend als fietsland en nergens zijn er zoveel fietspaden en routes aangelegd als in ons land. De rechtspositie van de fietser is in ons kikkerlandje ook goed geregeld.

Diefstal

Fietsen worden nogal eens gestolen of ‘geleend’, zodat de eigenaar de fiets niet op de parkeerplek aantreft waar hij de fiets heeft achtergelaten. Buitengewoon vervelend! Een nieuwe fiets is duur en dan hebben we het nog niet eens over het ongemak en leed wat een diefstal voor de eigenaar betekent.

Zonder het frame- of chipnummer en andere gegevens van uw fiets gaat de politie inderdaad niet actief naar uw stalen ros op zoek. Onbegonnen werk met 19 miljoen fietsen in het land. Het is daarom uw eigen verantwoordelijkheid frame, chip, serienummers en foto’s  van uw kostbare artikelen vast te leggen.

Registratie en fotomateriaal

Het vastleggen en fotograferen van uw kostbaarheden (alles wat u dierbaar is) is niet alleen handig bij het doen van aangifte in geval van diefstal, maar ook in geval van brand kunt u bij uw verzekering duidelijk omschrijven wat er bij de brand verloren is gegaan.

Wie de waarde van zijn eigendommen duidelijk heeft vastgelegd en omschreven bij het afsluiten van een verzekering, weet bovendien zeker dat de verschuldigde premie voor een verzekering niet te hoog is!

Al met al hele goede redenen om uw eigendommen vast te leggen in een document maar dat document ook op te slaan in een digitale bewaarplaats (brand……)  Dat kan tegenwoordig zelfs veilig met wachtwoorden! De pagina is in het Engels maar u vindt hier de vertaling.

Heling

Wat is dat? Het bewust of onbewust kopen van een gestolen artikel.

Wie blij verrast is door een wel zeer aantrekkelijk prijs voor het artikel doet er verstandig aan te checken of een artikel geregistreerd staat als gestolen. “Te mooi om waar te zijn.” Betekent helaas meestal inderdaad: te mooi (goedkoop), dus waarschijnlijk gestolen…..

Hoe kunt u weten dat iets uit diefstal afkomstig is? De RDW houdt een register bij van gestolen fietsen. In dat register staan alleen die fietsen waarvan in de aangifte de frame- of chipnummers staan vermeld. U kunt op internet controleren of de aan u aangeboden fiets gestolen is. U kunt dat hier doen.

Op deze plek kunt u op serienummer zoeken voor andere artikelen.

U kunt op dezelfde pagina ook de app downloaden waarin u uw gefotografeerde kostbaarheden zonder serienummer, sieraden bijvoorbeeld, kunt bewaren of de barcodes scannen.

Wat als het artikel inderdaad van diefstal afkomstig is? Meldt verkoper en product met de gegevens bij stopheling. Wat u absoluut niet moet doen: het artikel kopen en er vervolgens mee naar de politie stappen. U heeft zich op dat moment al schuldig gemaakt aan heling.

Door zorgvuldige registratie en het altijd doen van aangifte wordt de pakkans voor de dief vergroot en de kans dat u uw eigendom terugkrijgt groter. Diefstal wordt daarmee tegelijkertijd minder aantrekkelijk.

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen