Weet u genoeg over koolmonoxide?

Foto: brandweer Eibergen

Elk jaar worden we opgeschrikt door berichten over koolmonoxide. Een onderschat probleem. Er vallen steeds meer slachtoffers.

Het gas wordt maar liefst 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof en verstoort daarmee de zuurstofopname. Koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn. Het gevaarlijke aan het gas is dat je het niet kunt ruiken of proeven, ze noemen koolmonoxide daarom ook wel een sluipmoordenaar.

Maatregelen

Er zijn eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om een vergiftiging te voorkomen.

  • Wie een kachel heeft moet de schoorsteen minstens 1x per jaar laten vegen. Dat geldt ook voor de afvoer van uw open haard.
  • Laat onderhoud en reparatie uitvoeren door een erkend bedrijf/installateur.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Hang koolmonoxidemeters in huis, ze zijn te koop bij de doe-het-zelfzaak.

Onderscheid

Het is belangrijk om GEEN combinatiemeter rook- koolmonoxide aan te schaffen! Rook stijgt naar boven en om die reden moet een rookmelder HOOG opgehangen worden. Doet u hetzelfde met de koolmonoxidemelder dan heeft deze geen zin immers: koolmonoxide is zwaar en stijgt NIET! De koolmonoxidemeter hangt u op 1,5 meter hoogte!

Signalen

Weet waaraan u koolmonoxide kunt herkennen:  misselijkheid, overgeven, versnelde hartslag, vermoeid- en slaperigheid, lichte hoofdpijn.  Zeker als meerdere personen in een ruimte met deze klachten te maken krijgen, is het zaak onmiddellijk de hulpdiensten te alarmeren en de ruimte te ventileren.

Andere mogelijke aanwijzingen: beslagen ramen wijzen op onvoldoende ventilatie. De waakvlam moet blauw zijn. Branderige ogen of lichte hoofdpijn in een ruimte met een gasapparaat? Laat een meting in de ruimte verrichten, de klachten kunnen ontstaan door een te hoge concentratie van koolmonoxide.

De brandweer heeft een test online gezet waarmee je kunt zien hoe hoog jouw risico is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen