112

Apeldoorner slachtoffer phishingmail, vanavond in Bureau Gelderland

diefstal door phishingmail
diefstal door phishingmail
Foto: Bureau Gelderland

Opnieuw is een Apeldoorner het slachtoffer geworden van een phishingmail. Via een dergelijke mail maakt u het oplichters mogelijk om uw bankrekening te plunderen.

Zo werkt het

U denkt een mail van uw bank te hebben ontvangen en ziet er niets bijzonders aan. Gewoon uw bank die u mailt. In de mail wordt u gevraagd om in te loggen via een link. U klikt op de link en denkt een pagina van uw bank te zien. Er wordt u gevraagd uw gegevens te controleren en die te bevestigen. Op het moment dat u dat doet heeft de ontvanger van uw mail uw gegevens. Een andere mogelijkheid is dat er een bijlage aan de mail zit. Nu zit de truc in de bijlage. Door deze te openen wordt er een programmaatje (Trojan Horse) op uw pc gezet die precies ziet welke wachtwoorden u gebruikt. Zo gemakkelijk kan oplichten dus zijn!

Herkennen

 • Kijk in de adresbalk: is het eerste deel van het adres groen? Dan zit u op een echte, veilige pagina te kijken, kijk hier, voor een voorbeeld.
 • Twijfelt u? Kijk of het adres juist is. Google is anders geschreven dan google. In het eerste geval met een hoofdletter, in het tweede geval zonder hoofdletters. ABN is anders dan Abn of abn. u kunt adressen van pagina’s bekijken en vergelijken zolang u maar niets verstuurt.
 • Voordat u een bijlage van een mail opent gaat u erop staan met uw muis maar klikt de bijlage niet aan. U opent de bijlage dus niet maar kijkt eerst om wat voor soort bestand het gaat. Is het een Worddocument? Die kunt u veilig openen.
 • Hoe wordt u aangesproken in de mail? Ze kennen u, uw bank zal u met uw naam aanspreken, niet met: ‘beste klant’.
 • Is de mail geschreven in goed Nederlands? Het taalgebruik in de mail en in de bijlage moet hetzelfde zijn. Een keurige mail van de bank met een bijlage in slecht Nederlands is een teken dat het niet klopt.

Nooit doen

 • Uw pinpas opsturen ‘omdat u een nieuwe moet’.
 • Een nieuw inlogapparaat aanvragen ‘omdat de oude vervangen moet worden’.
 • Uw pincode bevestigen.
 • Uw pincode opsturen naar uw bank. De bank heeft uw pincode niet nodig en zal er NOOIT om vragen!
 • Bellen naar telefoonnummers in een e-mail. Bel naar het bankkantoor waar u uw bankzaken regelt!
 • Uw persoonlijke gegevens invullen en versturen ‘omdat u een prijs gewonnen heeft zonder dat u ergens aan meegedaan heeft.

Beelden van de man die geld pint van de rekening van de Apeldoorner zijn vanavond te zien bij Bureau Gelderland. Het pinnen gebeurde in Amstelveen.  De eerste uitzending vindt plaats om 18:20 uur en de uitzending wordt elk uur herhaald.

Herkent u de man op de foto? Wie tips heeft kan bellen met 0800-6070

Reacties

Cookieinstellingen