Door Hoge Veluwe geschonken Witte Fietsen groot succes in Slowakije

Foto: Open Source Bike Share

Hoenderloo – Begin dit jaar heeft Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe voor de tweede keer vijftig Witte Fietsen aan een sociaal project in Slowakije geschonken. Vooral jongeren en studenten maken nu iedere dag gebruik van de witte deelfietsen, waarvoor zelfs al een speciale app is ontwikkeld.

De Witte Fietsen zijn een uniek fenomeen op De Hoge Veluwe. Het Park heeft 1800 fietsen waar alle bezoekers gratis gebruik van mogen maken. Ieder jaar wordt een honderdtal Witte Fietsen afgeschreven. Deze worden opgeknapt door jongeren van De Hoenderloo Groep, als onderdeel van het project ‘Van Fiets Tot Ondernemer’, om daarna aan een tweede leven te beginnen in het buitenland. De afgelopen jaren vertrokken tientallen fietsen naar landen als Estland, Slowakije, Kenia en de Galapagoseilanden. De fietsen worden daar ingezet voor diverse sociale projecten.

Circa drie jaar geleden werden de eerste vijftig fietsen naar Bratislava verzonden. De schenking kwam tot stand door een samenwerking tussen verschillende Rotary Clubs. Ter plaatse werd het Open Source Bike Share-project gestart. Dat werkt als volgt: men registreert zich voor een klein bedrag en kan vervolgens gebruikmaken van de deelfietsen die verspreid staan over de stad. Via een app en een website is op ieder moment te zien welke fietsen beschikbaar zijn en waar ze staan. De fietsen staan op slot en kunnen alleen worden geopend door mensen die zich geregistreerd hebben.

Open Source Bike Share kent inmiddels zo’n 150 actieve gebruikers. Er is zelfs internationale interesse voor het systeem dat volledig door vrijwilligers is opgezet en wordt onderhouden. Wegens het grote succes zijn er recentelijk opnieuw vijftig Witte Fietsen verscheept naar Bratislava.

Zie op opensourcebikeshare.com hoe de Witte Fietsen van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe een tweede leven krijgen.

 

Reacties

Cookieinstellingen