Wijzigingen voorgesteld in regels toewijzen straatnamen.

Foto: Esther Dekker

Sinds 1851 bepalen gemeenten straatnamen, zij hebben daar een commissie voor aangesteld die zich daarmee bezig houdt als er nieuwe straten bij moeten komen.

In Apeldoorn is die commissie ontbonden. De rek is eruit in Apeldoorn en er zullen voorlopig geen nieuwe wijken worden bijgebouwd. Op dit moment wordt er gewerkt aan het nieuwe buurtje Ugchelen- Buiten, er moeten dus namen worden bedacht. Daar worden mensen voor aangewezen die de taak op zich zullen nemen.

Regels

Er zijn regels voor het toewijzen van namen. In Apeldoorn is het zo dat iemand 50 jaar overleden moet zijn voordat zijn naam in aanmerking kan komen voor gebruik als straatnaam. Over die regels werd vanavond gesproken tijdens de PMA (Politieke Markt Apeldoorn.)

Men wil graag de regels versoepelen en de termijn van 50 jaar verlagen naar 25 jaar. Voor het bedenken van straatnamen in een buurt maakt men gebruik van een thema. Zo kennen we bijvoorbeeld de componistenwijk in Zuid en de schildersbuurt in Orden. Men wil nu dat het ook mogelijk is om Apeldoornse inwoners die van bijzondere waarde zijn geweest voor Apeldoorn te vernoemen in straatnamen. Dat kan elke inwoner zijn. Maar wat doe je met achternamen die in de Nederlandse taal niet uit te spreken zijn, een vraag was of het in dat geval mogelijk is om de voornaam te gebruiken. Dat blijkt zo te zijn.

Stemmen

Alle vragen, aanvullingen en mededelingen zullen worden besproken en verwerkt, tot er door de partijen definitief gestemd kan worden voor of tegen de voorgestelde aanpassingen.

 

Reacties

Cookieinstellingen