Weet u al hoe u gaat stemmen op het referendum op 6 april?

Foto: pixabay CC0

Op 6 april aanstaande kunt u voor het eerst sinds 2005 deelnemen aan een referendum. Het gaat over het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en de Oekraïne. U kunt door te stemmen aangeven of u voor of tegen de wet bent waarin een politieke en economische samenwerking tussen die twee wordt geregeld.

Geen Stijl heeft daarvoor vorig jaar een petitie (en een crowdfunding ) geopend die door voldoende mensen is ondertekend om het referendum te kunnen houden. Er mag maximaal 6 maanden zitten tussen de goedkeuring van de referendumcommissie en het referendum zelf.

Omdat veel stembureaus in scholen zitten en men wil dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen wordt er in Nederland op woensdag gestemd. Dan heeft iedereen er het minste last van en mensen gaan vaak stemmen onderweg naar het werk of naar huis.

In Apeldoorn zijn er 96 stembureaus die op 6 april allemaal open gaan. Stemmen kost de samenleving veel geld. Apeldoorn heeft maar liefst 200.000 euro gekregen om het te organiseren. Omdat de kiezer niet op personen stemt maar voor of tegen een wet, hoeven er geen kandidatenlijsten gedrukt te worden.

Als er minder dan 4 miljoen mensen gaan stemmen is het referendum mislukt. De uitslag is dan niet geldig. Om geldig te zijn moeten 30 % van de stemmers hun stem uitbrengen. Nederland is van de 29 landen die bij deze wet betrokken zijn (EU landen en Oekraïne) het enige land dat vragen stelt bij de aanname van deze wet.

Veel mensen hebben geen enkel idee wat de EU (Europese Unie) met de overeenkomst met de Oekraïne wil bereiken. Punten van de overeenkomst zijn:

  • Bevorderen van vrede;
  • Rust in de regio en de landen onderling;
  • Goed zakendoen over en weer, de tarieven bij het uitwisselen van goederen moeten bijvoorbeeld omlaag;
  • Het opbouwen van respect voor basisrechten (van een mens), vrijheden en democratie;
  • Beter en meer gaan samenwerken op het gebied van justitie en veiligheid;
  • Het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens;
  • Duurzame ontwikkeling;
  • Het bevorderen van goed bestuur;
  • Bestrijden van corruptie.

Samengevat zien mensen die voor de wet zijn vooral de financiële voordelen. Mensen die tegen de wet zijn, zijn bang dat door een betere band en samenwerking met de Oekraïne de band met Rusland zal verslechteren.

Meer informatie over de wet.

Bronnen: NOS, GeenPeil, Europa.Nu, gemeente Apeldoorn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen