Thuiszorgmedewerkers bezetten gemeentehuis voor behoud banen

De thuiszorgmedewerksters van Verian bezetten sinds vanmiddag met steun en op initiatief van de FNV het gemeentehuis.

Kort voor de kerst in 2014 lag er bij de medewerkers plotseling een brief op de deurmat met de vraag of ze 20%, en sommigen maar liefst 30%, van het loon wilden inleveren omdat het Verian niet langer lukte om de zorg voor de cliënten te betalen van het geld dat zij daarvoor per cliënt van de gemeente ontvangen. Die inkomsten zijn te laag, stelt Verian en bovendien zijn er teveel personeelsleden met een te hoog loon. Het voorstel, het inleveren van een deel van het loon,viel de medewerkers rauw op het dak. Het is nu anderhalf jaar later en het staat vast dat de medewerkers per 1 juni niet meer voor Verian zullen werken.

Hoe het daarna gaat is onzeker, er staat na al die tijd nog helemaal niets vast maar de aanvragen voor de ww uitkeringen zijn al wel de deur uit! Er zullen zeker ook mensen zijn die werkeloos worden. Sommige thuiszorgaanbieders bieden aan medewerkers over te nemen inclusief hun cliënten. Het probleem daarbij is dat er met het aanbod van die zorgaanbieders een fors inkomstenverlies te wachten staat. Het aantal opgebouwde jaren telt dan niet meer mee,  het wachtgeld weg en een minder hoog uurloon, dat is waar de thuiszorgmedewerkers nu tegen aankijken.

Ze zijn het zat, de spanning die deze periode met zich meebrengt, het niet weten hoe het verder gaat en moet en het dreigende inkomstenverlies eisen zijn tol. De stress heeft inmiddels bij een aantal thuiszorgmedewerkers voor hoge bloeddruk gezorgd, maagklachten, iemand geeft zelfs dat een wond maar niet wil genezen. Ze willen doorgaan met actievoeren tot er een oplossing is. Dat ze moeten inleveren snappen ze wel, maar zoals het er nu voorstaat is het offer veel te groot.

Er is zojuist een overleg geweest met een delegatie van de actievoerders, de loco-burgemeester Mark Sandmann en wethouder Johan Kruithof over de bezetting. Daarin is de bezetters toegezegd te mogen actievoeren tussen 08:00 en 20:00 uur. De bezetters zijn daar niet mee akkoord gegaan. Wordt vervolgd…

Voor morgen is er in elk geval een gesprek toegezegd met wethouder Blokhuis.

Reacties