Ontmoetingsavond tussen oude en nieuwe Apeldoorners druk bezocht!

In Wijkcentrum Orca was door vluchtelingenwerk voor vanavond een ontmoetingsavond georganiseerd tussen oude en nieuwe inwoners van Apeldoorn.

Het was druk, het was gezellig en vooral kleurrijk! Er werd kennisgemaakt, bijgekletst, kennis en adressen uitgewisseld, gelachen maar er was ook zeker ruimte voor een traan. Ze waren bijna niet te zien maar wel te voelen. Mohamed sprak namens alle vluchtelingen een gevoelig (!) dankwoord aan alle oud Apeldoorners voor de fantastische, liefdevolle opvang, steun, hulp en begeleiding die ze hebben ontvangen na hun vlucht uit oorlogsgebied met vaak achterlating van hun familie, en hun inburgeren hier. We kunnen hun familie niet vervangen maar we komen ver……. Een andere vader schudt nog steeds onbewust, vol ongeloof zijn hoofd als hij vertelt over zijn nieuwe woonplaats Beekbergen, hoe ze zijn opgenomen in het dorp en hoe fijn ze het nu hebben, ondanks het gemis en de grote zorgen om de familie! Het valt gewoon niet te bevatten, zo ervaren ze het!

Een jongeman tolkt schijnbaar moeiteloos bij het welkomstwoord na slechts 7 maanden Nederlandse les, hij krijgt dan ook een terecht applaus. Ga er maar aan staan, een tongbrekend taaltje die je niet eigen is, met klanken die ook al de jouwe niet zijn en dan zonder voorbereiding voor een volle zaal tolken. Dan heb je talent!

De kinderen vermaken zich ondertussen prima, achterin is een ruimte voor ze vrijgemaakt waar van alles ligt om te doen. Af en toe komen ze voorbij als ze even iets aan papa of mama willen vragen. We horen ze niet!

Langs een kant van de zaal staan tafels met allerlei lekkers erop. Lama heeft allerlei heerlijks gebakken en gemaakt  waaronder Tabouleh, onvervalste peterseliesalade. Alles is snel op en dat ligt niet aan de hoeveelheid maar aan de gasten die bij zoveel lekkers gewoon geen maat kennen. Opruimen gaat zoals het thuis de gewoonte is, allemaal even de handen uit de mouwen en de zaal is binnen no time opgeruimd, het is gewoon, wat je doet en je denkt er niet bij na.

Het was een goede, fijne bijeenkomst en volgens de aanwezigen zeker voor herhaling vatbaar!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen