Dak- en thuislozen naar de kapper bij Dakloos Apeldoorn

Eén keer in de maand wordt een ruimte van de Menorah ( evangelische zendingsgemeente) omgetoverd in een kapsalon. De ruimte wordt leeggehaald en inclusief zeil op de grond helemaal opnieuw aangekleed met kappersbenodigdheden. 4 dames staan er klaar om te knippen. Eén vrijwilligster voert de regie over de mobiele wasstandaard. De barbier scherpt zijn messen en de pedicure zit er ook helemaal klaar voor.

Er is veel belangstelling, in de hal van de ruimte van Menorah kan worden aangeschoven voor de maaltijd. De heerlijke geur van een zelfgemaakte erwtensoep komt je tegemoet. De kok is er vrijwillig, de hele dag mee bezig geweest!

Drukte

Bij de deur van de salon kan worden ingeschreven voor de knipbeurt. Er wordt gewerkt op volgorde van aanmelden. Soms moet je dus even geduld hebben. Dat is voor niemand een probleem. Bij de voordeur wordt gerookt, binnen gekletst en gegeten en in de kapsalon heerst al snel grote bedrijvigheid.

Ze vormen een hecht team, de vrijwilligers van het knip en pedicureteam.  Goed op elkaar ingespeeld wordt iedereen snel en efficiënt aan een nieuw kapsel geholpen of, iets radicaler, van het kapsel afgeholpen. De sfeer is goed, velen kennen elkaar en zijn ook geen vreemden voor de vrijwilligers.

Gift

De materialen heeft men een aantal jaren geleden kunnen aanschaffen door een gift van € 5000,- De stoel van de barbier, een jongeman, hoort daar niet bij. Het is zijn eigen echte barbiersstoel en hij sjouwt deze trouw elke keer met zijn vader 4 trappen af en weer op naar huis. Een zware klus die hij als vanzelfsprekend op zijn schouders neemt.

Niemand loopt er vrijwillig onverzorgd bij. De dak- en thuislozen die zich komen laten knippen of helpen door de pedicure zijn daarom erg blij met deze mogelijkheid. Dat laten ze ook zien en merken. Eén klant komt als dank plantjes brengen voor de vrijwilligers. Hij heeft onlangs een vaste plek gevonden bij iemand die plantjes kweekt. Omdat hij daar klusjes voor doet mag hij de plantjes als dank hebben en weggeven.

Pedicure

Voor de pedicure is het nog allemaal handwerk. De kapsalon is later uitgebreid met de pedicure en daarom neemt zij elke keer haar eigen materiaal mee. De initiatiefneemster vindt het jammer dat er voor de pedicure nog geen standaard voorzieningen zijn. Het zou het werk voor de pedicure veel gemakkelijker maken als er een pedicuremotor of nog beter, een behandeltoren zou zijn. Helaas is de aanschaf daarvan voor de vrijwilligers niet op te brengen! Wie er ééntje over heeft en deze wil doneren kan daarvoor contact opnemen via E-mail: [email protected]

Wanneer

De kapsters werken geheel op vrijwillige basis. Zij doen dat niet alleen bij de dak- en thuislozen maar ook voor de jongeren bij het JIP en voor cliënten van schuldhulpmaatje.

Elke eerste woensdag van de maand om 19:30 staan de kapsters klaar voor de dak- en thuislozen aan de Paslaan.

Jongeren kunnen zich op 19 mei en 24 november weer laten knippen bij het JIP op de Asselsestraat.

Cliënten van Schuldhulpmaatje kunnen via hun maatje een afspraak maken om geknipt te worden.

Reacties

Cookieinstellingen