Giro Fiets Campus brengt de Giro d’Italia naar Apeldoorn

Foto: Wittenborg University

De Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) organiseren in samenwerking met de Wittenborg Universiteit op zaterdagmiddag 12 maart in Apeldoorn de Giro Fiets Campus. De Giro Fiets Campus staat volledig in het teken van kennis delen en ervaring opdoen rondom fietsen en is een official side event van de Giro Gelderland.

Alle leeftijden

Tijdens de Giro Fiets Campus middagen worden inhoudelijke publiekslezingen afgewisseld door praktische workshops en interessante experimenten. Lokale ondernemers presenteren allerlei producten die met fietsen en Italië te maken hebben. Er is gelegenheid om diverse fietsen uit te proberen of om wielerkleding te passen. Kinderen kunnen tijdens de middag een parcours afleggen en een Giro fietsdiploma halen.

Hoe win je een Olympische fietsmedaille en wat kunnen we leren van toptalenten?

Op uitnodiging van de Wittenborg Universiteit komt professor Gary Brickley over vanuit Groot-Brittannië. Naast dat hij onderzoek doet bij de Universiteit van Brighton is hij trainer van het paralympisch wielerteam van Engeland waarmee hij in Peking in 2008 acht gouden en één zilveren medaille won. Hij vertelt in zijn publiekslezing wat er nodig is om gouden wielermedailles te winnen. In de tweede publiekslezing vertelt Remy de Wit als coach van het vrouwenbasketbalteam wat we kunnen leren van toptalenten en de keuzes die zij op jonge leeftijd al moeten behalen.

De fiets als centraal thema

In de publiekslezingen staat de fiets centraal. Docenten en hoogleraren kijken ieder vanuit hun eigen expertise naar de fiets en vertalen dit naar praktische workshops voor wielerliefhebbers en fietsgebruikers. “De fiets is een dankbaar onderwerp. Iedere Nederlander heeft wel eens gefietst en het heeft een behoorlijk grote impact op ons dagelijks leven,” aldus Jelle Schoemaker, projectleider bij de Giro Fiets Campus.

Wittenborg Universiteit

De Wittenborg Universiteit is gastheer van de tweede Giro Fiets Campus op zaterdagmiddag 12 maart in Apeldoorn aan de Spoorstraat 23. De Giro Fiets Campus vinden naast Apeldoorn ook plaats in Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Ede en Tiel. Iedere keer op zaterdagmiddag van 13.00-16.00 uur. HAN studenten nemen de organisatie van de middagen op zich. Zij zoeken naar laagdrempelige locaties in de wijken zodat de middagen voor iedereen goed toegankelijk zijn. Kijk op de website voor het actuele programma.

Beleef de Giro

Doel van de Giro Fiets Campus is het delen van de wetenschappelijke kennis rondom de thema’s (wieler)sport, economie en welzijn. Maar natuurlijk ook om zo de inwoners van Gelderland enthousiast te maken voor de start van de Giro d ‘Italia in onze eigen regio!

Meer informatie: www.ru.nl/girofietscampus en www.facebook.com/Girocampus

 

Reacties