Maandag 21 maart: Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

Foto: rijksoverheid

Zet ook een streep door discriminatie! Wethouder Paul Blokhuis zet maandag 21 maart om 11.00 uur in de Burgerzaal in het gemeentehuis van Apeldoorn de eerste streep door discriminatie. Gelijktijdig zal wethouder Johan Kruithof aan leerlingen uit verschillende groepen 3 in CODA dok Zuid voorlezen uit Kikker en de vreemdeling. In CODA Centrale Bibliotheek is een speciale leestafel ingericht met boeken rondom het thema. Daarnaast kan iedereen zelf bij Markant, het JIP en diverse locaties van Stimenz letterlijk een streep door discriminatie zetten.

Zet een streep door discriminatie

De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is een mooi aanknopingspunt om iets in gang te zetten. Op diverse locaties in Apeldoorn staat een bord met het woord discriminatie dat mag worden doorgestreept. Dit kunt u doen bij Stimenz aan de Brinklaan, de Burgerzaal in het gemeentehuis, het JIP aan de Asselsestraat, jongerencentrum de Dreven, Coda dok Zuid, Markant in de Nieuwstraat en Coda Centrale Bibliotheek. Hoe meer strepen, hoe beter! Doet u mee?

Verhaal achter de streep

Mensen die een streep zetten, hebben daar vaak een verhaal bij. De medewerkers van Art.1 Noord Oost Gelderland proberen op de diverse locaties in gesprek te gaan met de ‘streeptrekkers’.

Ook bij Markant is er aandacht voor het verhaal achter de streep. In een ‘achterwerk in de kast’- setting worden mensen bevraagd hoe zij denken over racisme. Deze verhalen worden opgenomen en ’s avonds afgespeeld op de televisieschermen aan de gevel.

Nog altijd meeste meldingen op ras

In Nederland zijn de afgelopen tijd vele gesprekken, discussies, debatten en bijeenkomsten gehouden over de komst van asielzoekers, radicalisering, antisemitisme, islamofobie, discriminatie en racisme. Het uitsluiten van mensen, het ongelijk behandelen van iemand omdat hij ‘anders’ is: het is de praktijk van alle dag. Jaarlijks komen er circa 160 meldingen binnen bij Art.1 Noord Oost Gelderland, merendeel op grond van ras/afkomst.

Begin internationale dag tegen racisme en discriminatie

Op 21 maart 1960 liep een vreedzame demonstratie in Zuid-Afrika uit de hand nadat de politie het vuur op de menigte had geopend. Hierbij vonden bijna 70 mensen de dood en raakten meer dan 180 mensen gewond. Ieder jaar wordt op deze dag stilgestaan bij deze gebeurtenis en is de internationale dag tegen racisme en discriminatie geworden.

Reacties

Cookieinstellingen