Wandelen voor water, Wereld Water Dag

Dinsdag 22 maart is het Wereld Water Dag. Op en rond deze dag worden elk jaar diverse activiteiten georganiseerd. Eén van de activiteiten is: ‘Wandelen voor water’. Ook in Apeldoorn werd er gewandeld. De organisatie van de actie was in handen van leden van de Rotaryclub ’t Loo, in samenwerking met Waterschap Vallei en Veluwe, de deelnemende basisscholen, gemeente Apeldoorn, politie NO Gelderland en ACCRESS.

Gastles

Leden van de Rotaryclub ’t Loo en het Waterschap hebben een gastles verzorgd in de klassen. In de les krijgen de kinderen informatie over hoe belangrijk het is om toegang te hebben tot water, wat de problemen zijn in landen waar dat niet zo is, maar ook hoe op eenvoudige wijze geholpen kan worden. Ze hebben gezien en geleerd hoe een simpele touwpomp en filters werken.

Gevolgen

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen maar het gebeurd nog steeds op grote schaal, niet naar een wc kunnen omdat die er gewoon niet is, daarna ook niet je handen kunnen wassen en daarom ziek worden. Het is maar één voorbeeld uit een hele reeks gevolgen van het feit dat er geen water en voorzieningen zijn. In de klas vraagt een gastdocent om een glas water, dat staat in de klas binnen 10 seconden voor je klaar. In andere landen zul je toch echt eerst 6 kilometer moeten lopen voor je bij een, vaak vervuilde, waterbron je water kan halen. Daarna moet je met dat water ook nog weer terug naar huis. Een zware klus dus!

Wandelen voor water

Kinderen van groep 7 en 8 van 13 deelnemende scholen hebben daarom gisteren 6 kilometer gewandeld met een rugzak met daarin 6 liter water. Op deze manier konden zij ervaren dat voor veel kinderen ‘water halen’ niet zo eenvoudig als in Nederland en tegelijkertijd geld inzamelen voor de waterpunten. Om het geld op te halen voor het goede doel: onder andere de aanleg van waterpunten, konden de kinderen zich laten sponsoren. Dat hebben ze met enthousiasme geregeld! Alleen al groep 7/8 van basisschool De Bouwhof uit Ugchelen haalde met elkaar maar liefst € 1200,- op!

Een Apeldoorns bedrijf heeft toegezegd het totale (= alle scholen en sponsoren samen!) opgehaalde bedrag te verdubbelen! Dat is fantastisch! Met € 150,- kan al 1 waterpunt gerealiseerd worden!

Goed geregeld!

De tocht zelf was opnieuw goed geregeld. De kinderen werden door vrijwilligers bij het oversteken overgezet en aan het eind van de wandeltocht mochten de kinderen de flessen legen in de Grift. Eén vrijwilliger viste de per ongeluk in de Grift belandde flessen er weer uit.

Hoeveel er uiteindelijk is opgehaald wordt nog bekend gemaakt.

Meer lezen over wandelen voor water kan hier.

Reacties

Cookieinstellingen