Expositie in Galerie H10a, Dante inspireert

Ter gelegenheid van de Giro d’Italia komt er een speciale tentoonstelling over de grote Italiaanse schrijver Dante Alighieri naar Apeldoorn!

Dante

De Florentijn Dante is de bekendste dichter van de Italiaanse literatuur en wereldberoemd om zijn Divina Commedia. Hierin beschrijft hij zijn denkbeeldige reis door de drie plekken in het hiernamaals: hel, vagevuur en paradijs. Dit meesterwerk heeft niet alleen andere schrijvers, maar ook beeldend kunstenaars en musici door de eeuwen heen geïnspireerd.

Divina Commedia fascineert kunstenaars

De expositie toont werk van zes hedendaagse Nederlandse kunstenaars die, gefascineerd door de Divina Commedia, vanuit hun perceptie Dantes wereld hebben uitgebeeld. Waar Patrick Mangnus & Rien Renema maatschappelijk en cultureel postmoderne beelden tonen in hun etsen, openbaart Juke Hudig in pastels haar mystieke ervaring. Waar Marie José Robben en Uwe Poth met een weelderige explosie van kleuren de wereld van het hiernamaals schilderen, aquarelleert Henk Hage  de intieme wereld van de ziel.

Massimo Piunti, verlaten en verloren

Naast deze Dante-expositie vindt ook een bijzondere expositie plaats van schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Massimo Piunti die tevens met zijn installaties op 1 mei op ‘De Worldproef’ optreedt. Geboren in Giulianova in 1965, studeert hij, na de Artistic Maturity bij de Art School of Teramo, in de vroege 90-er jaren af in Beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten van L’Aquila. Vanaf 2000 gaat hij een weg waar leven en kunst versmelten en houdt hij zich bezig met complexe existentiële thema’s, waaruit verschillende picturale en installatieve cycli ontstaan zoals: het verlaten land, de verloren menselijke macht, de rand van de wereld, einde van de transmissie. Een reeks schilderijen en installaties die de nadruk leggen op de thema’s ‘verlaten plaatsen’ en ‘verloren kansen…’

Opening expositie

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 29 april om 17.00 u. door wethouder Detlev Cziesso.

Op donderdag 12 mei zal de voorzitter van de Dante Vereniging Deventer, drs. Emilia Velders – Boni van 14.00 tot 15.00 u. en van 19.30 tot 20.30 u. een introductie geven over de Divina Commedia en het geëxposeerde werk.

Entree is vrij.

Galerie H10a, Vosselmanstraat 300, 7311 VV Apeldoorn, www.h10a.nl

27 april t/m 22 mei, wo t/m zo 13.00-17.00 u.

Reacties

Cookieinstellingen