Ereveld Vol Leven, herdenken en erkennen

Ereveld Loenen
Ereveld Loenen
Foto: Esther Dekker

Vandaag vindt op het Ereveld Loenen de plechtigheid: ‘Ereveld Vol Leven’ plaats. Op het ereveld staat achter elk graf een vrijwilliger om op deze manier een gezicht te geven aan het de persoon die op die plek begraven ligt.

Herdenken en erkennen

Juist nu er steeds minder mensen leven die de oorlog binnen eigen landsgrenzen nog hebben meegemaakt, is het van steeds groter belang er voor te zorgen dat men zich bewust blijft van de offers die zijn gebracht en dat ook nog steeds worden, voor onze vrijheid.

Onze wereld wordt steeds kleiner. We worden ook steeds vaker geconfronteerd met oorlogen die de onze niet zijn maar dat in het heden wel zouden kunnen worden of, die ons en onze samenleving op andere, indringende manier wijzen op groot leed en onrechtvaardigheid.

Offers voor onze vrijheid

Herdenken en erkennen doen we om de offers en het verdriet van slachtoffers, naasten en nabestaanden te erkennen en een plek te geven, tastbaar maar ook onzichtbaar, zodat men een start kan gaan maken om de draad van het leven weer op te pakken.

Herdenken doe je om te laten zien dat jij je verbonden voelt met die slachtoffers, hun naasten en hun nabestaanden. Je geeft ruimte aan gevoelens van verdriet en onmacht van die ander maar ook aan je eigen gevoelens.

Je herdenkt en blijft herdenken omdat alleen op deze manier oorzaken en gevolgen kunnen worden blootgelegd die inzicht geven in het scala van gebeurtenissen die hebben geleid tot de gebeurtenissen die worden herdacht. Het maakt je in staat te handelen op een wijze die meer passend is dan die zou zijn zonder deze kennis, dichtbij huis of verder weg, waar het nodig is.

U bent welkom voor deze plechtigheid op het Ereveld in Loenen van 11:30 tot 17:30 uur, Groenendaalseweg 64. Om 15:00 uur vindt de openingsceremonie plaats bij de kapel op het Ereveld.

Reacties

Cookieinstellingen