Officiële aftrap Apeldoornse Diabetes Challenge een feit!

Gisteravond werd de officiële aftrap van de eerste trainingsavond van de Apeldoornse Diabetes Challenge verricht door Bas van de Goor van de Bas van de Goor Foundation! Deze wandeling vond plaats vanaf startlocatie Dok Zuid.

Zo’n 30 mensen, het merendeel van deze groep lijdt aan diabetes, gingen samen met wandelbegeleiders en deskundigen die vanuit hun beroep te maken krijgen met diabetes, de uitdaging aan. Bas van de Goor verdeelde tijdens de tocht zijn aandacht over alle deelnemers, wist te motiveren en poseerde na afloop geduldig met diverse deelnemers voor een ‘selfie’.

Officiële aftrap met boek

Bij aanvang van de Challenge worden de deelnemers op de boeken van de Bas van de Goor Foundation gewezen. Na de tocht, als er ter afsluiting nog iets gedronken wordt liggen deze ter inzage. Ze kunnen ook hier gedownload worden. Het boek: ‘Zelfmanagement doe je samen’ staat er ook bij. Het laat zien hoe je een leefstijlverandering tot stand kan brengen! Downloaden is gratis maar de boeken zijn ook te bestellen. Bestellen van het boek: ‘Zelfmanagement doe je samen’ kan hier!

De Challenge

Maandenlang lopen de deelnemers wekelijks in groepsverband door Apeldoorn en omgeving. Tijdens deze periode wordt met regelmaat de bloeddruk, het gewicht en de suikerspiegel gemeten. De bedoeling is dat de conditie verbeterd. Diabetes is een aandoening waarop je zelf, met eenvoudige maatregelen, invloed op uit kan oefenen, bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen, je voeding te veranderen en andere leefregels. Wie zich fitter voelt zit bovendien ook lekkerder in zijn vel! Je kwaliteit van leven neemt toe als je gezondheid verbetert.

Er wordt toegeleefd naar het Nationale Diabetes Festival waarmee de Challenge uiteindelijk wordt afgesloten! Landelijk lopen er nu bijna 2500 mensen mee. Op het festival komen zij allemaal bij elkaar op Paleis Het loo waar op 15 oktober ook de allerlaatste tocht gelopen zal worden.

Deelnemers

Het merendeel van de groep wandelaars van gisteravond heeft Diabetes type 2, ook wel bekend als ouderdomssuikerziekte. Type 1 ontstaat al in de jeugd.

De meeste wandelaars komen uit dezelfde leeftijdscategorie. Een enkeling loopt met behulp van een rollator. Een ander heeft naast diabetes COPD. Wat de deelnemers allemaal gemeen hebben is, dat zij zich hebben voorgenomen zich in te zetten om hun conditie te verbeteren.

Om deel te nemen aan de Challenge hoef je geen conditie te hebben, die ga je opbouwen. Een slechte conditie is geen reden om van deelname af te zien. Er wordt rekening mee gehouden dat niet iedereen op hetzelfde niveau presteert! De wandelbegeleiders lopen juist mee om te zorgen dat iedereen naar beste kunnen meedoet. De wandeling van gisteravond was 3,4 kilometer lang, één persoon heeft een kortere afstand afgelegd. Persoonlijke inzet, plezierbeleving en wil staan bij de Challenge voorop, niet een vooraf vastgestelde prestatie!

Jong geleerd is oud gedaan!

De jongste wandelaars in het bonte gezelschap waren Jetske (10 jaar) en Sylke (7 jaar). Zij liepen mee omdat zij wandelen gewoon leuk vinden en mama loopt mee omdat zij wandelbegeleidster is. De meisjes weten al veel over suikerziekte: ‘dan ben je allergisch voor suiker’. Op school zijn er ook een paar kinderen met suikerziekte. Sylke weet te vertellen dat wandelen goed voor je is en je zonder het te weten vaak al heel veel wandelt. Bijvoorbeeld als je naar kinderboerderij Malkenschoten gaat.

Beweegprogramma’s

Vanuit de hoek deskundigen loopt onder andere Rogier Bos van fysiotherapiepraktijk Bos & Weide mee. In deze praktijk kan men als diabetespatiënt deelnemen aan beweegprogramma’s. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden dit soort programma’s. Deelname aan een dergelijk programma houdt in dat men 12 weken lang 2 x per week onder begeleiding van een fysiotherapeut traint. Er worden afspraken gemaakt over de training en doelen beschreven waar men naar toe werkt.

Aanmelden voor de Challenge kan nog steeds en wel hier!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen