Clubkleuren geweerd op Harley dag Apeldoorn

Het zal niemand zijn ontgaan dat op tweede Pinksterdag in de binnenstad Harleydag gehouden werd. Het marktplein stond bomvol glimmend chroom waar menig persoon zich aan vergaapte. Ze waren ook mooi, de Harley’s die er stonden, maar ja, hoe kan een Harley ook niet mooi zijn!

Burgemeester Berends werd voor de opening de markt opgereden op een zwarte Harley die voor een burgemeester niet het gebruikelijke vervoersmiddel is. Hij geniet…

Bont gezelschap

De bezoekers, gezinnen en dagjesmensen, genieten ook. Het is een bont gezelschap, kinderen, vrouwen en mannen in alle soorten, maten en vormen. Ze lopen allemaal het welhaast ‘verplichte’ rondje ‘bolides kijken’. De Harley’s vormen een afspiegeling van het publiek, even bont in formaat en vorm. Het publiek vormde alleen niet echt een afspiegeling van de Harley belevenis.

Niet iedereen heeft de tijd, het budget en de vingers om zijn Harley van een persoonlijke touch te voorzien. Toch zie je in bijna elke Harley de liefde van de eigenaar voor zijn bezit terug.

Er viel veel te zien en aan te schaffen. De winkelstraatjes om het oude Raadhuis waren gevuld met stands met hoe kan het ook anders, motor- accessoires/kleding en alles wat betrekking heeft op het leven met een Harley.

Waar de ene helft van het plein gevuld was met de Harley’s kon op de andere helft genoten worden van de bands die optraden zoals, Rob Holmes, 5Pack, Alides Hidding and the Blenders, Carve en Party Harry.

Zijn we nog iets of iemand vergeten?

Ja.

Harley Dag verboden voor bepaalde motorrijders

Helaas was het motorclubs verboden om het feest te bezoeken in clubkleuren. Een aantal van deze clubs stonden met naam genoemd in de media en op de toegangshekken. Niet alleen MC Colors waren niet welkom, ook voetbalkleding was niet gewenst. De tekst bij de huisregels bevatte het volgende:

Personen gekleed in zichtbare voetbalclubkleding,  MC Colors/MC club logo’s zijn niet welkom, o.a.:
Mongols MC, Animals MC, Bandidos MC, Black Sheep MC, Demons MC, Hells Angels MC, No Surrender MC, Rebel Crew MC, Red Devils MC, Rogues MC, Satudarah MC, Spiders MC, Trailer Trash MC , MC Gringos en Veterans MC.

De dagen voorafgaand aan deze Harley Day werd vooral op Facebook veel gediscussieerd over het verbod en niet alleen door leden van de desbetreffende motor-clubs, ook diverse andere mensen lieten weten niet aanwezig te willen zijn bij een evenement die discrimineerde op basis van kleding en een levensstijl. Diverse motorrijders lieten weten gekwetst te zijn door deze maatregel.

Streep door discriminatie?

Artikel 1 van de Grondwet werd, terecht, meermaals genoemd

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

In schril contrast  met de campagne ‘Zet een streep door discriminatie’ die recent, tijdens 4+5 mei weer alom geprezen werd door burgemeesters. Discriminatie op basis van levensovertuiging of ‘op welke grond dan ook’ lijkt ons hier van toepassing.

Er waren geen incidenten op deze Harley dag. Dat lag niet aan het ontbreken van MC Colors of voetbal(club)kleding. Incidenten tijdens Harley dagen zijn er nooit geweest. Ook niet toen vele clubs deze Harley dagen mede organiseerden. Wat de basis vormt voor dit verbod is dan ook onduidelijk.

Het wachten is op de eerstvolgende voetbalgelegenheid waarbij geen voetbalclubkleuren te zien mogen zijn. Zo’n evenement zal door weinig voetballiefhebbers bezocht gaan worden. Net als een hele hoop Harley liefhebbers gisteren thuis bleven, of iets anders zijn gaan doen.

Een motorevenement organiseren waarbij heel veel motorrijders uitgesloten worden van toegang, kan nooit echt een succes zijn. Het was bij tijd en wijle dan ook rustig en de enige kleuren die wij gezien hebben die relateerden aan een club, waren die van BACA, HDC en HOG, die waren klaarblijkelijk wel welkom.

 

Reacties