Exposeren van onverwachte beelden dromen en ontdekkingen

Onverwachte beelden, dromen en ontdekkingen, dat alles is te zien in het werk van Mariska Toetenel, Ludek Tikovsky en Redmer Hoekstra. Gedrieën exposeren zij vanaf 1 juni in Galerie H10a.

Mariska Toetenel

Mariska Toetenel (1955) ondertekent haar werk met ‘Pluis’, wat staat voor het beweeglijke en luchtige van haar werk. Sculpturen maakt zij van natuurlijke materialen als bamboe en riet, versterkt met papier en papier-mâché. Het werk heeft iets ijls, iets dromerigs. Als kijker maak je je eigen verhaal, associatie of ontdekking daarbij. Een beeld begint meestal met een vage ingeving waarbij het zoeken is naar toepasselijke oplossingen in vormen en constructies. Fantasie, fascinatie voor circus, paarden, dans, theater sturen haar – evenals beleving van de architectuur-omgeving: lijnenspel, maat, schaduwwerking en schaal… Haar sculpturen stralen een elegantie en lichtheid uit en hebben tegelijk toch een stevige body. Haar beelden kunnen behalve binnen ook buiten een plek krijgen door een weersbestendige afwerking met kunsthars. Mariska heeft o.a. geëxposeerd in Museum Beelden aan Zee, De Haag en Grand Palais, Parijs. Website:www.mariskatoetenel.nl

Ludek Tikovsky

Ludek Tikovsky noemt zijn werken tikografieën. Een zelf ontwikkelde techniek waarbij de grenzen van schilderen, tekenen en fotografie vervagen. De voordelen, maar ook tekortkomingen van moderne technieken combineert hij met eerder genoemde technieken en vervolgens wordt het digitaal gemengd. De kleuren in zijn werken vinden hun oorsprong in de natuur en zijn op elkaar afgestemd in zachte harmonie. Ludek verbeeldt niet de waarneembare zintuigelijke wereld, maar de wereld van een verborgen werkelijkheid.  Suggestief, met symbolische elementen weergegeven. Zijn werk roept een emotionele reactie op – want het geeft ons de ruimte om onze verbeelding te gebruiken, om betrokken te raken. Naast kleurrijke tikografieën maakt hij ook monochrome grafische prenten. Ludek heeft o.a. geëxposeerd in  Singer Laren, Amsterdam en zijn geboorteland Tsjechië.

Website: http://www.tikography.com/

Redmer Hoekstra

De jongste van de drie is Redmer Hoekstra (1982). Hij  is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie te Zwolle als beeldend kunstenaar en illustrator en maakt in zijn werk associaties op vorm, betekenis en werking. Vaak verrassend en humoristisch en ook met een vreemd soort logica, in een fantastische en surreële wereld. Het zijn pentekeningen op papier gemaakt met fineliners. Door arcering creëert hij licht en ruimtelijkheid, wat de tekening doet leven. Door het realisme komt de vervreemding des te sterker over. Website: www.redmerhoekstra.nl

Waar en wanneer

De tentoonstelling wordt zondag 5 juni geopend om 14.00 u., in aanwezigheid van de kunstenaars zelf, die ook hun werk zullen toelichten. Iedereen is van harte welkom.

Galerie H10a, Vosselmanstraat 300, 7311 VV Apeldoorn, www.h10a.nl

open: woensdag-zondag 13.00-17.00 u.

 

Reacties

Cookieinstellingen