Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

Foto: pixabay

De afgelopen tijd zijn we in Apeldoorn weer opgeschrikt door berichten over vermiste kinderen. Deze kinderen, erg klein of met een verstandelijke beperking zijn gelukkig allemaal binnen korte tijd weer in goede gezondheid gevonden.

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Helaas verdwijnen ook hier in Nederland regelmatig kinderen.

Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

Een groot deel van deze kinderen loopt weg tijdens de puberteit en is gemiddeld 15 jaar. Veruit de meesten komen uit zichzelf weer terug. Bij een klein aantal vermissingen zijn er aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Voor de vermissing van deze kinderen geldt dat zij worden aangemerkt als urgent. Dat zijn de kinderen waarvoor onder andere in landelijke media oproepen worden gedaan voor inlichtingen of om naar ze uit te kijken. Op dit moment zijn er geen actuele urgente vermissingen. Op de website van Amber Alert staan nu wel 2 jonge meisjes die vanuit Duitsland worden vermist. Naar deze meisjes wordt internationaal gezocht.

In slaap gevallen in de schuur

Gelukkig wordt een kind dat even uit het zicht van anderen is meestal snel gevonden. Kinderen kunnen onverwachte dingen doen waardoor je ze op de gebruikelijke plekken niet zult vinden. In slaap vallen in de schuur bijvoorbeeld terwijl het kind in kwestie daar eigenlijk nooit kwam. Geen plek die voor de ouders voor de hand lag om te gaan zoeken.

We kunnen er luchtig over doen en er zullen vast mensen grapjes maken over dit voorval. Het kan gelukkig ook, het kind was ongedeerd, maar weet u wat u moet doen als u tot de ontdekking komt dat u uw spruit al een poosje niet meer heeft gehoord of gezien?

Weet wat je moet doen!

In deze tijd kunnen we gelukkig in een hele korte periode een groot aantal mensen mobiliseren die meekijken/denken of zelfs actief mee zoeken. Tot op zekere hoogte kan je je zelfs voorbereiden op een vermissing. Het is in elk geval goed te bedenken welke gevaren uw kind in zijn/haar directe omgeving kan lopen. Kruip eens in de huid van het kind, bedenk wat leuke verstopplekjes zouden kunnen zijn om papa en mama voor de gek te houden. (En op die plek in slaap te vallen.)

In dit filmpje wordt het in verschillende talen uitgelegd wat je moet doen!

Er zijn op verschillende websites tips en aanwijzingen over hoe te handelen bij vermissing, bijvoorbeeld hier, maar ook hier. De belangrijkste tip is echter deze: hou het hoofd erbij, want u moet informatie aan anderen geven.

Over de resultaten van de inzet van amberalert kunt u hier verder lezen.

Reacties