Petitie voor behoud belangrijk oorlogspand Hotel Dreyeroord

Foto: Arjen Vrieze

Op de website van de Stichting Airborne Feelings is een petitie verschenen voor het behoud van voormalig Hotel Dreyeroord in Oosterbeek. Het hotel had een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dreigt nu gesloopt te worden, zo meldt Renkum.nieuws.nl.

Een paar dagen geleden verschenen in de plaatselijke media de eerste berichten over de afbraak van het pand. Sindsdien is het onrustig in de regio, vooral de nog levende veteranen zijn erg verdrietig en geschrokken door het besluit.

Grote waarde

Niet alleen in de omgeving wordt gestreden voor het behoud van het pand, maar ook in het buitenland komt men op voor het oude hotel. Dat heeft alles te maken met de rol die Hotel Dreyeroord had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen fungeerde het tijdens de Slag om Arnhem als het onderkomen van de Duitse troepen, maar ook als het hoofdkwartier van het Schotse bataljon KSOB.

Rondom het hotel, ‘The White House’ genoemd, werd mede vanwege de dubbele bezetting flink gevochten. Dreyeroord werd toen zwaar beschadigd achtergelaten. Buiten die geschiedenis is het pand bijna 170 jaar oud en hoewel gedateerd, ook nog in goede staat.

De aandacht voor de sloop, was aanleiding voor de SAF (Stichting Airborne Feelings) om de handtekeningenactie te starten. De SAF onderstreept het historische en toeristische belang van Hotel Dreyeroord en de waarde die het daarom heeft.

Paul Tirion van de SAF (Stichting Airborne Feelings) legt bij RTV Arnhem uit waarom voormalig Hotel Dreyeroord moet blijven bestaan.

Ook voor behoud van Hotel Dreyeroord? Hier vind je de petitie in het Nederlands en in het Engels.

Reacties

Cookieinstellingen