Herdenking omgekomen brandweermensen

Foto: Brandweer Nederland

Voor de vijfde keer worden deze zaterdag alle brandweermensen die omgekomen zijn tijdens de uitvoering van hun werk herdacht. Op het terrein van het IVF (Instituut Fysieke Veiligheid) in Arnhem wordt bij het Brandweermonument een herdenking voor genodigden gehouden.

Alle brandweerlieden die omkwamen sinds 5 mei 1945 worden herdacht. Die datum is gekozen omdat vanaf die dag, de brandweer wederom onder Nederlands bestuur viel. Sinds die dag kwamen 91 brandweerlieden om.

Respect en waardering

Het monument in Arnhem is een aanvulling op de herdenkingsplekken die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht. Die herdenkingen vinden meestal plaats op de datum waarop de mensen omgekomen zijn. Het nationaal monument is bedoelt om respect en waardering te tonen voor het brandweervak en de omgekomen brandweermensen staan erop vermeld.

Apeldoorn herdenkt:

Hoofdbrandwacht H.J. Jonker, hij komt op 14 juni 1958 om het leven bij een brand in de Apeldoornse nettenfabriek Von Zeppelin aan de Spoorstraat 29 nadat zijn zuurstofapparaat weigert.

Herdenkingen in het land

Op verschillende kazernes in het land wordt bij de omgekomen collega’s stilgestaan. Om 14:00 uur zullen op die kazernes brandweermensen het water-ereteken geven, bij het monument in Arnhem is een waterinstallatie gebouwd die het teken geeft.

Een nevel van eer

Bij het ereteken wordt het water uit twee brandweerslangen op een hoogte van tien meter tegen elkaar gespoten. Er ontstaat dan een wolk van nevel die als de zon er achter schijnt, een regenboog laat zien.

Dit gedicht komt uit het gastenboek van de brandweer in Haarlem. Het werd geplaatst naar aanleiding van de dood van drie brandweermensen in 2003 bij een grote brand in een kerk in Haarlem. De schrijver is onbekend en het is vertaald vanuit het Engels.

Het gebed van de brandweer:

God, wanneer mijn plicht mij roept

daar waar de vlammenzee ook woedt

wilt u mij de kracht dan geven

voor het redden van een mensenleven.

Help me om een arm om een klein kind te slaan

dat in de vlammen dreigt onder te gaan

maar ook voor een ouder wil ik zijn.

Help mij om alert te zijn

en zelfs het zachtste hulpgeroep te verstaan

om dan snel de vlammen tegen te gaan.

En als ik dan gelijk uw wil, hierbij het leven laat

zorg dan dat u uw beschermende arm

om mijn partner en kinderen slaat.

Het Nationaal Brandweermonument is open voor het publiek en is dagelijks tussen 8.00 uur en 18.00 uur te bezoeken aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem.

 

Reacties

Cookieinstellingen