Rechtsbijstand onbereikbaar voor laagste inkomens.

Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over het voornemen het aantal declaraties die advocaten mogen indienen te beperken.

Rechtsbijstand volgens puntensysteem

Een advocaat die werkt voor gesubsidieerde zaken ontvangt daarvoor punten. Nu mag de advocaat per jaar voor 2000 punten werken aan gesubsidieerde zaken. Men wil dit aantal punten nu gaan verlagen tot 900. Een advocaat die het maximale aantal punten bereikt heeft moet dus een nieuwe, gesubsidieerde zaak weigeren.

Voor een klant die op zoek is naar een gespecialiseerde advocaat kan dat erg nadelig uitpakken. Een gespecialiseerde advocaat zal met de nieuwe regels sneller aan zijn maximale aantal punten zitten en dus ook sneller een nieuwe cliënt weigeren. Een nadeel voor de advocaat is dat deze rechtszaken moet aannemen waar ze niet in gespecialiseerd en misschien minder goed in zijn omdat ze zaken moet gaan aannemen die wel geld opleveren.

Vooral het asiel-, straf- en psychiatrisch patiëntenrecht kent maar weinig betalende klanten. Daarmee komen vooral deze, gespecialiseerde sociaal advocaten in het nauw.

Zorgen over plannen

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is bezorgd over de plannen, ook omdat zelf voor een bepaalde advocaat kiezen misschien in de toekomst (bijna) niet meer mogelijk zal zijn. De advocaten begrijpen niet waarom in het plan niet ook wordt gekeken naar de kosten die een advocaat maakt. Een advocaat betaalt bijvoorbeeld zelf voor het kantoor en personeel. Het nieuwe plan is gebaseerd op een ambtenarensalaris maar ambtenaren kennen dit soort kosten niet.

Bron: ANP

Reacties

Cookieinstellingen