Veteranen in the picture met selfie-actie

Foto: BNdestem

Post de selfie op 25 juni (Veteranendag) op Twitter, Facebook of Instagram onder vermelding van #veteranendag. De maker van de foto met het mooiste verhaal wint de bijzondere prijs voor zichzelf én de veteraan. Je mag meerdere tweets versturen.

Gecamoufleerde militairen maken een selfie tijdens oefening Varpalota in Hongarije (januari 2016).

Meedoen aan selfie-actie

Meedoen kan op Twitter, Facebook en Instagram. Vermeld op Twitter of Instagram @DefensieOnline in de post. Zet de foto op Facebook op de pagina /MinVanDefensie. Vraag de veteraan wel even of de foto op social media mag. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Bart Hoitink maakt de winnaar in de week na Veteranendag bekend.

Witte anjer

Wie een foto instuurt waarop een witte anjer is te zien, heeft zeker een streepje voor. De bloem is het nationale symbool van respect voor alle Nederlandse veteranen. Militairen dragen hem op de linkerborst boven de medailles. Zij dragen de anjer alleen op Veteranendag. Bij uitzondering mogen militairen deze dag in uniform reizen. De rest van Nederland wordt gevraagd de bloem nu al te spelden.

De symboliek van de bloem vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Op 29 juni 1940 kwamen Oranjegezinden bij elkaar om de verjaardag van de prins-gemaal te vieren. De Nederlandse vlag werd uitgestoken en standbeelden van leden van het Koninklijk Huis onder de bloemen bedolven. Hierop volgde een verbod om feest te vieren en de vlag uit te steken. Het maakte de witte anjer tot een teken van verzet, loyaliteit en solidariteit.

Cookieinstellingen