Inbraken tijdens uitvaart of condoleance leiden tot veroordeling

De rechtbank heeft 3 mannen veroordeeld wegens inbraken in woningen en bedrijven of pogingen om dat te doen. Meerder inbraken werden gepleegd terwijl de huisbewoners naar een begrafenis of condoleance waren. Deze informatie haalden de inbrekers uit rouwadvertenties. Juist omdat het gebeurde tijdens een begrafenis of condoleance werd de slachtoffers extra veel leed toegebracht. De drie mannen hebben deze feiten ontkend of er helemaal niets over gezegd.

Inbraken tijdens uitvaart of condoleance

De hele bende bestond uit 4 mannen. Een man van 25, één van 45, een 57 jarige man en een 18 jarige man. Deze laatste heeft niet meegedaan aan de inbraken tijdens een uitvaart of condoleance. Onder de mannen bevonden zich een vader en zoon. Een van de verdachten woonde in Apeldoorn. Niet iedere verdachte deed aan elke inbraak mee.

Lange lijst van ontvreemde goederen

De inbraken werden in elk geval gepleegd in Apeldoorn, Klarenbeek, Beemte Broekland, Lieren, Twello, Eefde, Nunspeet, Epe, Wesepe, Deventer, Soest, Wijhe, Wilp en Epse in de periode van 9 mei 2014 tot en met 20 juli 2015.

De lijst ontvreemde goederen is enorm: een grote hoeveelheid sieraden, horloges, zilveren bestek, munten, geld, tv’s, gereedschap, laptops, tablets, fototoestellen, videocamera’s, (auto) sleutels, mp3 spelers, een iPod, wapenstok, speelgoedpistool, verrekijkers, mobiele telefoons, muziekinstrumenten en portemonnee’s, een simkaart, sleutelbos met hanger, sieraden en zilverwaren, ANWB visacard, een Citroën (auto), tassen, passen, messen, diploma’s, rijbewijs, kentekenbewijs,  een inentingsbewijs, identiteitsbewijs, passen, auto’s, handelaarskentekenplaten.

Onderzoek op pc’s en telefoons

Onderzoek op de computers van de mannen wees uit dat er werd gezocht op Mensenlinq.nl naar geschikte momenten om in te breken en op Google Maps werden de in de advertenties gevonden adressen opgezocht.

Op de telefoons van de mannen werden onder andere deze spraakberichten gevonden:

“Papa. Je zoon heeft weer wat geniaals bedacht. Oh wat is die trots op zich zelf en wat is mama trots op mij. [naam] vindt mij ook geniaal he schatje. (…)”

“Ik ben zo geniaal jalalajalala. Het geld komt binnen met water, een waterval stroomt niet hard.”

“..ik heb vanavond weer een rooitje verdiend. En [naam] en ik hebben een mooie nieuwe. Wat voor een televisie? (…) Een hele mooie 3D televisie.”

Definitieve straf

Erg geniaal zijn de mannen uiteindelijk niet gebleken. Er werd bewijsmateriaal gevonden op computers en telefoons, simkaarten, bankafschriften, bij vriendinnen en vrienden, maar er werd bijvoorbeeld ook op meerdere plekken DNA gevonden dat al bekend was.

De 25 jarige verdachte kreeg een gevangenisstraf van 6 jaar, 1 jaar meer dan geëist en is veroordeeld tot de betaling van schadevergoeding. (De 45 jarige man moet 40 maanden zitten en de man van 57 jaar 18 maanden. De man van 18 is veroordeeld voor een andere inbraak tot 3 maanden gevangenisstraf. )

Bron: rechtspraak.nl

 

Reacties