Lijst aantrekkelijkste steden bekend

Foto: ©Maximaal Sales

De cijfers van de ranglijst van aantrekkelijke steden zijn weer bekend. Helaas is Apeldoorn over een periode van 10 jaar van de 29ste plaats gezakt naar de 31ste plaats. De plek van een stad op die lijst wordt gemeten aan de hand van 50 punten.

Bij het vergelijken wordt bijvoorbeeld gekeken naar het huizenaanbod maar ook wat ervoor betaald moet worden, hoe het is gesteld met de veiligheid, of er voldoende aanbod van banen is, de groenvoorzieningen in de stad of het openbaar vervoer.

Verschillen en kansen

Jaloers hoeven we niet in alle gevallen te zijn. Vaak wonen in de aantrekkelijke steden de mensen met meer inkomen in het centrum en de anderen meer naar de buitenrand, de minder aantrekkelijke plekken. Voor toplocaties moeten echter ook top bedragen worden betaald.

Wat ook wordt gezien is, dat hoger opgeleiden onder hun niveau werken. Dat maakt het zoeken naar een geschikte baan in die omgeving voor lager opgeleiden veel moeilijker. In dat geval worden de lager opgeleiden verdrongen door de hoger opgeleiden. De hoger opgeleiden profiteren daarom meer van de economische kansen in zo’n gebied.

Investeren

Er is gezocht naar een verklaring voor de grootste stijgers. Het blijkt dat in die plaatsen veel is geïnvesteerd in de binnenstad. Steden die onderaan staan of veel plaatsen zijn gezakt hebben minder inwoners dan eerder het geval was.

Koploper van de lijst is Amsterdam, gevolgd door Utrecht, Amstelveen, Haarlem en Den Bosch. Helemaal onderaan de lijst staat Emmen met daarboven Sittard- Geleen, Spijkenisse, Heerlen en Venlo.

Bron: Atlas voor gemeenten.

Reacties

Cookieinstellingen