Muggenradar vandaag online gegaan!

Foto: onbekend

Na de buienradar, zonneradar, onweerradar, regenradar, tekenradar hebben we vanaf vandaag ook de muggenradar! Muggenradar is een samenwerking tussen Wageningen Universiteit en Buienradar.

Muggenradar samenwerking universiteit en buienradar

De universiteit gaat onderzoeken welke soort muggen waar voorkomen, overlast veroorzaken of risico’s met zich mee brengen in verband met het verspreiden van ziekten en vooral ook hoe het allemaal te voorkomen is of de risico’s te verkleinen zijn.

Buienradar buigt zich op over het onderdeel: welke weersomstandigheden zijn er overal waar overlast wordt gemeld op de muggenradar? Op de kaart kunnen zij een indruk laten zien van de vliegactiviteit van muggen die op die dag verwacht kan worden. Het weer heeft invloed op de vliegactiviteit.

U kunt uw overlast, van een klein beetje tot groot, hier melden.

Onderzoek ziekten

Een aantal weken per jaar kan het publiek de stoffelijke resten van overleden muggen opsturen. Dan wordt onderzocht welk soort het is. Dat kan ook met de beschadigde exemplaren. Er wordt niet alleen gekeken naar het soort. In andere Europese landen wordt bijvoorbeeld al regelmatig melding gedaan van besmettingen met het West-Nijlvirus. Om die reden wordt ook hier onderzocht of de soorten in Nederland virussen kunnen verspreiden. Het opsturen van de muggen kan nu nog niet.

Crowdfunding voor muggenradar app

Een Muggenradar app is in ontwikkeling. Hiermee kan men het hele jaar door muggenoverlast vastleggen. Het wordt dan ook mogelijk om foto’s van dode/platgeslagen muggen in te sturen. Uit onderzoek in het verleden blijkt dat dode muggen ook via foto’s heel goed geïdentificeerd kunnen worden. Verder zal op de app ook informatie te vinden zijn. Om de app mogelijk te maken is een crowdfunding gestart. U leest er hier meer over.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen