Klachten na sterilisatie met Essure-methode?

Foto: Petr Kovář MUDr. Havířov, wikimedia

Ruim de helft van de sterilisaties bij vrouwen wordt volgens de Essure-methode uitgevoerd. Veel vrouwen kregen na plaatsing last van diverse en vage klachten.

Bij een Essure-methode worden twee kleine veertjes van 4 centimeter in beide eileiders geplaatst. Die zorgen voor een ontstekingsreactie waardoor de eileiders aan elkaar groeien. Na 3 maanden is de vrouw definitief gesteriliseerd. De ingreep wordt ook in het Gelreziekenhuis locatie Apeldoorn uitgevoerd.

Snel en eenvoudig

De methode wordt sinds 2002 gebruikt. Veel vrouwen vinden het prettig dat je niet onder narcose hoeft. Je kunt dezelfde dag weer naar huis en je houdt er geen litteken aan over. Veel vrouwen kregen na de ingreep last van vage, onduidelijke klachten die langzaam verergerden en die ook nog eens heel verschillend waren.

“Ach, je zal wel in de overgang zitten”

Omdat de klachten zo vaag en onduidelijk zijn kregen veel vrouwen niet veel gehoor bij hun gynaecoloog of huisarts. De pijn die ze hadden tijdens de menstruatie en zelfs de eisprong werd erger dan ze ooit hadden gehad. Verder klaagden de vrouwen over stemmingswisselingen, erge vermoeidheid, hevige bloedingen, misselijkheid en verkrampte gewrichten waardoor benen, armen of handen niet goed meer te gebruiken waren.

Voor de doktoren een lastige klus om de oorzaak te vinden. Tenslotte krijgen niet alle vrouwen last. Bij de vrouwen die wel klachten krijgen is niet te zeggen wanneer ze beginnen. Bij de één na anderhalf jaar en bij een ander direct na de ingreep.

Kracht van social media

Vrouwen gingen via de sociale media op zoek naar lotgenoten. Zij kwamen erachter dat de klachten ontstonden na het ondergaan van de Essure-ingreep.  In Amerika hebben vrouwen die de ingreep hebben ondergaan en klachten hebben zich inmiddels verenigd en stappen ondernomen. Met resultaat: de Amerikaanse Inspectiedienst (FDA) eist dat fabrikant Bayer onderzoek doet naar de gevolgen. De dienst wil verder dat er een checklist komt die bepaalt wat het risico is op problemen, omdat er ook vrouwen zijn die helemaal geen last krijgen na de ingreep.

Na verwijdering verdwijnen de klachten steeds meer

Inmiddels zijn er in Nederland 120 gynaecologen opgeleid om de Essure te verwijderen, als dat namelijk niet goed gebeurt kunnen de veertjes knappen. Samen met de veertjes worden de eileiders verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder.

Bij zo’n 180 vrouwen in Nederland zijn de veertjes nu verwijderd. Zij meldden allemaal dat de klachten stuk voor stuk aan het verdwijnen zijn en ze hopen zich snel weer de oude te voelen.

Heb jij de Essure en heb je klachten?

Ben jij volgens deze methode gesteriliseerd en ondervind je klachten of ken je iemand die dat heeft, onderneem dan actie:

  • Ga naar je huisarts, wijs ze op deze ontwikkelingen en laat je doorsturen naar een gynaecoloog
  • Zorg dat hij of zij de Essure weet te verwijderen, hier is een speciale (extra) opleiding voor nodig
  • Meld je bij de IGZ (Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg) via het landelijk meldpunt zodat zij dit in kaart kunnen brengen
  • Voor meer informatie over de methode, de risico’s, wat je moet doen en zeker voor een luisterend oor en steun, kun je terecht bij de (besloten) Facebook groep Essure Problemen Nederland

Op de Radar

Veel vrouwen werden gealarmeerd door de uitzendingen van het programma Radar in maart. Bekijk hier de uitzending van Radar

Bron: Renkum nieuws

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen