Vermissing; groot leed en grote gevolgen

Foto: pixabay

De Harderwijkse Inger de Vries spant zich na de vermissing van haar vader in om vermiste personen een juridische status te geven. Haar vader werd uiteindelijk overleden teruggevonden, voor anderen blijft de onzekerheid over het lot van hun geliefde of familielid echter bestaan.

De achterblijvers van vermiste personen ondervinden grote gevolgen van de vermissing van hun gezins- of familielid.

Machteloos tegen de grote gevolgen bij vermissing

Wie achterblijft kan zonder toestemming van de vermiste niets opzeggen of beëindigen. Een partner kan zonder toestemming van de vermiste het eigen huis niet verkopen of een hypotheek wijzigen. Omdat een werkgever een werknemer die niet op het werk verschijnt mag ontslaan komt een gezin zonder inkomen te zitten. Verzekeringen kunnen niet beëindigd worden….. Een kleine greep uit die grote, vaak financiële, gevolgen.

Naast het verdriet en de onzekerheid lopen nabestaanden tegen veel muren op. Overheidsinstellingen, banken en verzekeringen willen de nabestaanden wel tegemoet komen maar kennen voor dit soort situaties geen protocol. Dat komt omdat je voor de wet of levend of dood bent. Van een vermiste kunnen geen van beiden bewezen worden. Een vermiste blijft dus voor de wet in leven tot het tegendeel bewezen is.

Petitie voor juridische status

Inger de Vries organiseerde verleden jaar een petitie om aan deze situatie een eind te kunnen maken. In de petitie wordt gevraagd om een vermiste een juridische status te geven waardoor achterblijvers wel in staat zijn om namens de vermiste te handelen. Zij haalde meer dan 40.000 handtekeningen op. Dat is meer dan het minimale aantal om een onderwerp bij de politiek op de agenda te krijgen. Waarschijnlijk wordt het plan van de Harderwijkse na het zomerreces in de Tweede Kamer besproken. De Vereniging Achterblijvers na Vermissing en Slachtofferhulp Nederland zijn blij met het voorstel

Afgelopen woensdag werd het probleem besproken in de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Deze willen het probleem nu gaan voorleggen en bespreken in de Tweede Kamer. Waarschijnlijk gaat dat na de zomervakantie gebeuren.

Langdurig vermisten uit Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn kent ook langdurig vermisten zoals Willem Bodrij uit Hoenderloo die vermist raakte op Torremolinos en Margje Duim uit Ugchelen. Hendrik Wildeman liet alles achter in zijn vakantiehuisje in Beekbergen.

Een recente vermissing is die van Johan Verduin, een geliefd instructeur van Nationaal Paracentrum Teuge. Er wordt nog steeds naar hem uitgekeken! Uw tips over deze vermissing kunt u hier kwijt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen