Inzet jodiumbronnetje verbetert zorg bij borstkanker

Foto: sanconet.be

Een nieuwe opsporingstechniek die in het Gelre wordt ingezet bij borstkanker die niet te voelen is of te zien is op foto’s, betekent een verbetering van de zorg voor de vrouwen die een dergelijke tumor hebben.

Jodiumbronnetje verraad plaats van de tumor

Het jodiumbronnetje, een radioactief staafje van 4-5 millimeter, wordt met een holle naald midden in de tumor geplaatst. De behandeld specialist kan de plek waar het ‘zaadje’, maar dus ook de tumor zich bevind eenvoudig opsporen met een klein geigertellertje.

Ook bij vrouwen die voordat zij geopereerd kunnen worden chemotherapie moeten ondergaan kan gebruik gemaakt worden van het ‘zaadje’. Bij een chemokuur kan de tumor slinken tot hij niet meer voelbaar en/of zichtbaar is. Als de okselklier is aangetast is het ‘zaadje’ ook daar inzetbaar.

Het staafje is geen extra belasting voor het lichaam. Het kan wel zes maanden blijven zitten voordat het verwijderd wordt. Het is gewoon mogelijk een kindje tegen je aan te houden. Er is geen overdracht van straling.

Voordelen van de inzet van het staafje

De voordelen van het gebruik staan inmiddels vast

  • Spectaculaire daling (landelijk gezien) van amputaties en herhalingsoperaties.
  • Vervanging van het stugge ‘volgdraad’ die vaak last veroorzaakt bij de patiënt en uit de borst steekt.
  • Snellere en betere bepaling van de locatie van de tumor waardoor met meer precisie kan worden behandeld of geopereerd.
  • Een beter cosmetisch resultaat.
  • Het staafje kan onder lokale verdoving worden geplaatst.

In de meeste ziekenhuizen wordt het staafje nog niet gebruikt. Het Gelre maakt sinds een maand gebruik van deze nieuwe toepassing.

Bron: Gelreziekenhuizen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen