Derya stapt onbevangen de toekomst tegemoet!

Gisteravond mocht ze uit handen van haar mentor op het Sprengeloo haar welverdiende praktijk-certificaten ontvangen! Onder toeziend oog van haar gezin en haar steun en toeverlaat Marianne van Eendenburg van LeerVaardig. Samen gaan ze nieuwe avonturen tegemoet!

Ze weet goed wat ze wil, deze pittige jongedame. Geboren met het syndroom van Down heeft ze haar weg gezocht en gevonden binnen de leerplicht. Een klus was het soms wel, samen met ouders en Marianne zoeken naar en elkaar uitdagen tot onbekende en ongekende mogelijkheden. Dat vraagt van alle kanten vertrouwen en iedereen moet in staat zijn zoveel veiligheid te bieden dat er ook ruimte is voor uitdagingen, succes en soms verlies.

Gestart op De Bouwhof

De deuren van speciaal onderwijs heeft ze bijna niet van de binnenkant gezien. Als kleine dreumes begon ze haar loopbaan in het onderwijs op de peuterspeelzaal in Hoenderloo. Daar zagen ze potentie in de kleuter! Dat opende de deuren naar gewoon onderwijs. Ze vond een warm plekje in een kleutergroep op basisschool De Bouwhof in Ugchelen waar ze alle groepen van de basisschool heeft doorlopen. Een aantal vriendschappen die ze in de groep sloot bestaan nog steeds.

Kapster worden en werken met voeding

Het was al vroeg duidelijk wat Derya ‘later’ wilde gaan doen, kapster worden en koken! Op de momenten dat Derya op school buiten de klas begeleiding ontving bleek de haardos van juf Marianne een geliefd ‘object’ om haar creaties te oefenen.

Een goede voorbereiding en de welwillendheid van het Sprengeloo verder te kijken dan ‘het syndroom van Down’ maakte het met de hulp en begeleiding van de eigen, zo vertrouwde Marianne mogelijk daar onderwijs te volgen. In deze periode heeft ze ook les ontvangen op de Daniel de Brouwerschool. Door een samenwerking tussen de scholen en de begeleiding van LeerVaardig werd het mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Deze vorm van onderwijs, symbiose geheten, biedt mogelijkheden binnen de wet Passend Onderwijs om maatwerk af te spreken en te leveren.

Maar liefst twee werkplekken!

De aandacht van LeerVaardig lag niet alleen bij Derya; Door af te stemmen met ouders en de betrokken scholen en de nauwe samenwerking was het mogelijk om haar te bieden wat ze nodig had. Dat gaf haar de kans te groeien tot wat ze nu is, een jongedame met kwaliteiten en vaardigheden die ze kan en gaat gebruiken en inzetten in de maatschappij. Ze ziet haar felbegeerde certificaten verzilverd worden op de arbeidsmarkt! Voor een lunch van kwalitatief hoog niveau en een topbediening kunt u terecht op haar werkplek: ‘Het oude Kantongerecht’. Derya heeft maar liefst twéé werkplekken, ook Huidinstituut Vitae bood haar een plekje in het team. Hier gaat zij een dagdeel per week aan de slag!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen