Veroordeling wegens openlijke geweldpleging

De rechtbank heeft een man veroordeeld wegens openlijke geweldpleging gericht tegen personen.

In 2013 ontstond in een café van één van de verdachten een ruzie tussen twee groepen. Beide groepen hebben over en weer geslagen en geschopt en bij beide groepen is bij mensen letsel ontstaan.

Openlijke geweldpleging bezoekers

De groep bezoekers gedroeg zich erg vervelend in het café en gooiden bijvoorbeeld flessen op de grond en gebruiken drugs. Als de groep met sluitingstijd het café heeft verlaten en de muziek zachtjes staat willen zij toch weer naar binnen. De deur blijft echter dicht. De ruit van de deur wordt vernield en beide groepen gooien daarna flessen naar elkaar. Er ontstaat buiten het café een grote vechtpartij. De groep bezoekers rent weg in de richting van het Marktplein en daar ontstaat opnieuw een gevecht.

Ravage van glas, flessen en bloed

De gewaarschuwde politie treft in het café een ravage van glas, flessen, glazen, windlichten en bloed aan. Als zij bij de groepen mannen arriveren zien zij houten latten met spijkers en schroeven in hun handen. Ze zien dat er bij verschillende mannen tanden zijn uitgeslagen, snij- en schaafwonden en kneuzingen. Eén van de mannen uit de bezoekersgroep is het ergst gewond. Hij heeft steekwonden in het achterhoofd, in de nek, buik, rug en been.

De verdachte is zelf naar buiten gegaan en is gaan slaan. De man heeft zich ook op geen enkel moment aan het gevecht onttrokken. Met zijn gedrag versterkte de verdachte het gedrag van de anderen in zijn groep.

Straf en toelichting

De vechtpartij vond 3 jaar geleden plaats. Daar heeft de rechter in zijn vonnis rekening mee gehouden. Voor deze feiten gaat men normaal gesproken uit van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter vindt echter dat het aandeel van de man in het grote geheel van gebeurtenissen beperkt is. Ook de slachtoffers hebben een behoorlijke rol in de aanloop naar en het geheel van de geweldsuitbarsting.

De eis van de officier was 80 uur werkstraf. De rechter legde een werkstraf op van 30 uur. Daar gaan de dagen die de man eventueel in verzekering heeft doorgebracht vanaf. Vuistregel daarbij is dat voor elke dag 2 uur in mindering wordt gebracht.

Reacties

Cookieinstellingen