Hoge temperatuur vraagt maatregelen voor bepaalde groepen mensen.

Foto: pixabay

We vragen er om, we vinden het heerlijk en genieten van al het moois wat een aangename temperatuur ons brengt. De aangename temperatuur klimt morgen helaas op tot onaangename hoogte. Het kan oplopen tot wel 35°c in het zuidoosten.

Hoge temperatuur

Voor bepaalde groepen mensen liggen er bij een dergelijke temperatuur verschillende gevaren op de loer. Daarom zijn er adviezen opgesteld die gezondheidsproblemen zo veel mogelijk voorkomen. Deze adviezen staan in het Nationale Hitteplan. Het plan wordt door het RIVM in werking gesteld als het KNMI aangeeft vier dagen achter elkaar een temperatuur van 27°c te verwachten.

Hitteplan RIVM frist geheugen op

Het RIVM zorgt ervoor dat iedereen die te maken heeft met de zorg voor ouderen, chronisch zieken of kinderen op de hoogte is van het hitteplan. In de kinderopvang, op scholen, tijdens evenementen maar ook in alle zorginstellingen wordt iedereen op de hoogte gebracht van het plan.

Vrijwilligers krijgen ook te maken met mensen die bij deze hitte gezondheidsrisico’s lopen. Mantelzorgers bijvoorbeeld. Door deze simpele actie, het hitteplan invoeren en verspreiden, is het aantal ernstige gezondheidsproblemen bij hitte al flink teruggebracht!

De tips uit het hitteplan:

  • Drink ten minste 2 liter water maar geen alcohol! Het liefst water. Wacht daarmee niet tot u dorst heeft, dorst is al een teken van uitdroging!
  • Houdt een siësta op de warmste uren van de dag.
  • Tussen 12.00 uur en 16.00 uur in de schaduw blijven! Bedek uw hoofd en uw ogen en draag lichte (dunne) kleding.
  • Zorg dat de temperatuur binnen zo lang mogelijk zo laag mogelijk blijft! Dus de gordijnen dicht, ramen dicht en pas ’s avonds open, gebruik een ventilator enzovoorts.
  • Koel uzelf af, neem midden op de dag een koele douche bijvoorbeeld
  • Let op ouderen en zieken in uw omgeving!

Tip van eigen hand: Laat onder geen beding dieren achter in de auto! Ook niet voor enkele minuten!

Hoge zonkracht

De komende dagen is de zonkracht erg hoog, dat wil zeggen dat de kans op verbranden of op een zonnesteek flink hoger is dan anders. Daarom is het noodzaak je goed in te smeren met een zonnebrandcrème, hoofd en huid te bedekken en een zonnebril te gebruiken. Iemand met een zonnesteek, ook in lichte mate, moet gezien en onderzocht worden door een arts!

Reacties

Cookieinstellingen