Einde van de week vallende sterren!

Foto: Limburger.nl

Wie vallende sterren wil zien maakt daar aan het einde van de week een grote kans op. Naar verwachting kunnen  er dan wel twintig meteoren per uur worden waargenomen.

Vallende sterren

Gruis uit de ruimte laat in zijn vlucht waarneembare lichtsporen na. Als dat binnen de dampkring gebeurt dan heet zo’n deeltje meteoroïde, de lichtflits die je ziet heet meteoor. Een restant van ruimtegruis die de aarde weet te bereiken noem je meteoriet.

Meteorieten in Nederland

Op 7 april 1990 viel er een meteoriet dwars door het dak van een huis. Dat gebeurde in Glanerbrug. Getuigen zagen voorafgaand aan deze gebeurtenis een spectaculaire vuurbol. Deze is ook in het buitenland waargenomen! Het grootste fragment bij deze gebeurtenis neergekomen meteoriet weegt 135 gram.

Wie zeker wil zijn van een goede plek doet er verstandig aan een donkere plek op te zoeken. Omdat er in de nacht van vrijdag op zaterdag opklaringen worden verwacht is er dan de meeste kans op een mooi schouwspel, tussen 02.00 en 04.00 uur.

Volksterrenwacht Bussloo

Voor een klein prijsje kan je de avond ervoor op de Volksterrenwacht Bussloo terecht voor een lezing. Deze duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. Als de bewolking het ook dan toelaat kan er vooraf, naderhand of tijdens de pauze met de telescoop naar de sterren worden gekeken. Het is wel verstandig op tijd te gaan, want er is plek voor max. 60 personen!

Je vindt de sterrenwacht aan de Bussloselaan 4 in Bussloo (gem. Voorst) tel: 0571-262006

Entree voor volwassenen 5 euro en  kinderen tot en met 14 jaar 2,50 euro

N.B. Op 11/12/13 augustus zijn er, mits geen bewolking, ook vallende sterren te zien!

Bron: Weeronline

 

 

 

Reacties